OTIŠAO U PREVREMENU PENZIJU I POSVETIO SE PUTOVANJIMA: Na kruzeru proveo 20 godina

Novosti online

11. 03. 2022. u 19:14

MARIO SALCEDO poslednjih 20 godina živi na kruzerima i zbog toga sebe smatra najsrećnijim čovekom na svetu.

ОТИШАО У ПРЕВРЕМЕНУ ПЕНЗИЈУ И ПОСВЕТИО СЕ ПУТОВАЊИМА: На крузеру провео 20 година

kruzer

Salcedo je proveo 21 godinu kao direktor finansija u jednoj multinacionalnoj kompaniji, a prema vlastitoj proceni većinu tog vremena proveo je putujući. Takav način života, obeležen konstantnim letovima avionom, u jednom trenutku ga je umorio, pa je odlučio da napravi radikalan preokret u svom životu.

Otišao je u prevremenu penziju i odlučio da ostatak života provede putujući, ali ovog puta isključivo radi vlastitog uživanja. Zasićen putovanja avionom, Mario je odlučio da putuje brodom, a na kruzerima je pronašao svoj novi dom.

- Bio sam bolestan i umoran od aviona - rekao je. - U Majamiju, gde sam živeo, stalno sam viđao brodove za krstarenje u luci i uvek sam bio znatiželjan kako je ploviti njima, a kad sam se ukrcao prvi put, znao je da želi da krstari do kraja života.

Na svoje prvo putovanje otisnuo se 1997. godine, a sledeće tri, Salcedo je isprobao gotovo sva krstarenja i brodove koje je mogao da rezerviše, tražeći pravu kombinaciju pogodnosti, atmosfere i udobnosti. Plovio je u Skandinaviju, Južnu Ameriku i Evropu, grickao hranu i razgovarao sa posadama.

U januaru 2000. zakoračio je na Voyager of the Seas, u to vreme najveći brod koji je nudio Royal Caribbean. Imao je inovativne atrakcije, poput zida za penjanje, izdašne nagrade za verne putnike i osoblje koje se toplo odnosilo prema Salcedu.

- Trebala mi je stabilnost. Odabrao sam liniju za krstarenje za koju sam mislio da je najbolja, a slučajno je to bila Rojal - kazao je. - Na svakom krstarenju obično ima 15 ili 20 ljudi sa kojima sam se sprijateljio, a mnogi od njih i sami "često plutaju".

Salcedo je tokom života na kruzerima stekao nadimak Super Mario, a u poslednjih 20-ak godina nije bio na njima samo tokom zabrane plovidbe zbog pandemije korona virusa. Kaže kako život na kruzeru ima brojne pogodnosti.

- Ne moram da iznosim smeće, ne moram da čistim, da perem svoju odeću. Eliminisao sam sve aktivnosti i na raspolaganju sve vreme ovoga sveta za stvari u kojima uživam - otkrio je Njujork tajmsu.

Smatra se najsrećnijim čovekom na svetu iako je samac, a dosad je živeo na više od pet stotina kruzera. Kaže da se lako sprijatelji sa posadom, ali nikad ne ide na organizovane izlete sa grupama putnika. Radije uživa u brodskoj kuhinji, svojoj cigareti u brodskom baru, čitanju, surfovanju, planiranju novih destinacija, koncertima u večernjim satima na kruzeru, ali i plivanju i ronjenju.

Salcedo kaže da život na moru, kakav je on odabrao za sebe, ipak ima i po koju manu.

- Bilo koji od prijatelja koje sam imao na kopnu prilično je odustao od mene. To je jedna od mana. Nikad nisam kod kuće, tako da ti odnosi jednostavno nestanu - kazao je Salcedo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)