JEDNI U AUTOBUS DŽABE,DRUGI PO PUNOJ CENI: Gradski i prigradski prevoz za najstarije građane najpovoljnije cene ima u Jagodini i Beogradu

E. V. N.

02. 06. 2022. u 16:50

AKO je suditi po povlasticama koje imaju penzioneri u Beogradu, gradska vlast u prestonici najviše brine o najstarijim sugrađanima. Najveća od svih privilegija je da svi oni koji napune 65 imaju pravo na neograničen i besplatan prevoz, uz godišnju kartu koja košta svega 407 dinara!

ЈЕДНИ У АУТОБУС ЏАБЕ,ДРУГИ ПО ПУНОЈ ЦЕНИ: Градски и приградски превоз за најстарије грађане најповољније цене има у Јагодини и Београду

Foto M. Labudović

Sa ovom povlasticom seniori mogu da se voze u sve četiri zone, odnosno od Lazarevca do Surčina, iz Grocke do Sremčice, odnosno gde god da im padne na pamet. Jedino gde se ne priznaju su minibus ekspres linije i noćni prevoz.

- Važenje "beogradske kartice" je tri godine, a dopunjava se jednom godišnje za period od 1. januara do 31. decembra, a za njeno dobijanje dovoljno je samo da penzioneri imaju prebivalište u prestonici. Prilikom podnošenja zahteva treba samo priložiti očitanu ličnu kartu, a original pokazati na uvid - kažu u Gradskom saobraćajnom preduzeću.

Ovakvim privilegijama teško da mogu da se pohvale najstariji žitelji bilo koje druge lokalne samouprave u Srbiji, pogotovu u manjim mestima. Tamošnji penzioneri uglavnom plaćaju punu cenu karte, a popust im zavisi jedino od dobre volje prevoznika.

Jedino su Jagodinci bolji od Beograđana. Skupština ovog grada od 2004. godine kontinuirano brine o penzionerima, koji imaju brojne povlastice. Od tada oni imaju pravo na besplatan gradski i međugradski prevoz, bez ikakvih uslovljavanja. Pored toga, o trošku gradske kase putovali su u Paraliju, Beč i Vrnjačku Banju, ali i druge gradove u Srbiji.

Besplatan je i svakodnevni prevoz do svih kliničkih centara u Srbiji za one koji imaju zakazane specijalističke preglede u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, gde ih voze službenim automobilima i autobusom, dok su lekovi za seniore sa malim primanjima takođe besplatni.

Primera radi, U Nišu samo stariji od 75 godina imaju pravo na besplatan gradski prevoz, a oni sa 70 leta ovu povlasticu imaju samo pod uslovom da im penzija ne prelazi 28.960 dinara.

Na području Novog Sada živi više 72.200 penzionera i oko 3.500 građana starijih od 65 godina koji nisu korisnici penzije, navode za "Novosti" u novosadskom Udruženju penzionera, uz ocenu da je njihov materijalni i socijalni položaj povoljniji nego u drugim delovima Srbije, što potvrđuju i statistički podaci o visini prosečnih penzija.

- Novosadskim penzionerima omogućena je i kupovina mesečnih pretplatnih karata za gradski prevoz po povoljnim cenama, koje, na primer, za neograničen broj vožnji u prvoj zoni za penzionere do prosečne penzije iznose 935 dinara, a oni čiji su čekovi veći od prosečnih plaćaju tu kartu 1.360 dinara - navode u JGSP Novi Sad.

Uz to, sve osobe starije od 65 godina imaju mogućnost kupovine godišnjih karata za sve zone u gradskom i prigradskom saobraćaju, po povlašćenoj ceni od 1.650 dinara (plus izrada kartice).

Grad pomaže korisnike penzija pre svega materijalno, dajući godišnju jednokratnu pomoć, ali je uplaćuje samo onima sa najmanjim primanjima. Tako su lane iz gradske kase po 5.000 dinara dobili oni s penzijama čiji iznos ne prelazi 13.000 dinara.

- Udruženje penzionera Novog Sada, uz pomoć grada, ima zaključene sporazume sa više od 60 institucija i firmi o pogodnostima za penzionere, tako da se godišnje može uštedeti jedna do jedna i po penzija - navodi Momo Čolaković, predsednik Udruženja.

Više od 8.000 Subotičana starijih od 65 godina čija mesečna primanja ne prelaze 29.259 dinara koriste besplatan gradski i prigradski javni prevoz.

Oni, pak, čiji ček od penzije prelazi taj iznos, mogu da se voze po povlašćenim cenama, koje su čak 85 odsto niže od redovnih.

U Smederevu se penzionerima odobravaju povlastice u javnom gradskom prevozu, i to starijima od 65 sledi popust na cenu mesečne karte u zavisnosti od visine ličnih primanja. Tako, seniori sa najnižim penzijama, plaćaju samo trećinu iznosa, dok oni sa najvišim čekovima, imaju do 20 odsto popusta.

- Odobravamo pravo na povlašćenu vožnju od mesta stanovanja do izabrane relacije i nazad, na teritoriji grada starijima od 65 godina, na taj način što oni učestvuju u iznosu karte od 36 do 84 odsto, u zavisnosti od primanja. Za ovu namenu u budžetu je ove godine opredeljeno 11 miliona dinara - kažu u Gradskoj upavi Smederevo.

Najstariji mogu da računaju i na jednokratnu novčanu pomoć i za tu namenu u 2022. iz gradskog budžeta opredeljeno je 23,5 miliona dinara.

Osim ovoga, postoji i vanredna novčana pomoć koja se, na osnovu propisanih kriterijuma, dodeljuje, pored ostalog, i za lečenje teških bolesti, nabavku lekova i pomagala, duže lečenje u specijalizovanim ustanovama, operacije, smrt člana porodice. Za ove namene izdvojiće se ove godine 20 miliona dinara.

Gradski i prigradski prevoz u Užicu, odlukom Skupštine grada, od 2015. godine poveren je preduzeću "Bečej prevoz", kroz tada osnovani ogranak ove firme - "Užice prevoz". Dugi niz godina cene usluga su među najjeftinijima u državi, a penzioneri i druge kategorije građana imaju niz povlastica.

- Skupštinskom odlukom penzioneri koji imaju više od 65 godina i penziju manju od 25.000, imaju pravo na besplatne godišnje legitimacije. Ukoliko imaju primanja od 25.000 do 30.000 dinara, ovu legitimaciju plaćaju 1.000 dinara, a rok njenog važenja je šest meseci - ističu u Javnom preduzeću "Užice razvoj", koje je, između ostalog, kroz svoje Odeljenje za poslove saobraćaja zaduženo i za organizaciju javnog saobraćaja u gradu na Đetinji.

Ukoliko penzioner nema 65 godina, uz niska mesečna primanja, on može kupiti mesečnu kartu za 50 odsto od redovne cene. Tako u prvoj zoni (najkraće relacije) ova karta sa povlasticom košta 550 dinara. U drugoj zoni cena je 770, u trećoj 1.200, a u četvrtoj zoni (najduže relacije) košta 1.540 dinara mesečno.

Potrebno je istaći i to da redovna karta bez povlastica za vožnju na jednoj od najdužih prigradskih relacija, od Užica do Mokre Gore košta svega 140 dinara. Jedna od najkraćih vožnji, od centra grada do naselja Krčagovo, košta svega 30 dinara. Zato u JP "Užice razvoj" ističu da su kroz saradnju sa "Užice prevozom", obezbeđene usluge dostupne svim kategorijama građana.

ZA PIROĆANCE BESPLATNO DO SELA

PRAVO na besplatnu vožnju ostvaruju i Piroćanci čija penzija ne prelazi 20.000 dinara i osobe starije od 65 godina koje nisu u službenoj evidenciji Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a imaju prebivalište na teritoriji ovog grada. Isto pravo imaju i penzioneri i stariji od 65 godina sa prebivalištem u pirotskim selima.

Pravo na umanjenje cene za 50 odsto pripada seniorima za mesečne karte u gradskom i prigradskom saobraćaju sa čekovima između 20.000 i 30.000 dinara. Oni koji ispunjavaju uslove a žive na selu, mogu do Pirota i nazad bez dinara, dok oni sa područja grada mogu samo u jednom smeru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

REM USVOJIO LISTU KANDIDATA ZA UO RTS I UO RTV: Osam imena konkuriše za dva mesta, prigovori mogući do 2. maja