ANDRIJINO CARSTVO MODELA AUTOMOBILA: Zanimljiv hobi Jagodinca u čijem podrumu je "parkirano" preko 3.000 eksponata

Z. Gligorijević

26. 05. 2022. u 13:14

Crni "linkoln", razni modeli "mercedesa", "bmv", "opela", "fijata", policijskih automobila iz raznih zemalja, kamioni, kao i automobili iz kultnih filmova i serija "parkirani" su u podrumu Andrije Arsića (44) iz Jagodine.

АНДРИЈИНО ЦАРСТВО МОДЕЛА АУТОМОБИЛА: Занимљив хоби Јагодинца у чијем подруму је паркирано преко 3.000 експоната

Foto Z. Gligorijević

Ovaj zaljubljenik u automobile u poslednjih 12 godina napravio je kolekciju od gotovo 3.000 plastičnih, limenih i metalnih modela automobila u raznim razmerama, od minijaturnih, 1:220, do najvećih 1:18. Arsić kupuje samo modele automobila proizvedenih do 1995. godine jer smatra da su do tada imali dušu, pravljeni su od kvalitetnog materijala, imali su lepe enterijere, svaki je imao svoj miris, a posle su počeli da liče jedni na druge i da polovinu čini plastika.

- U stanju sam da satima sedim ovde i da maštam. U svaki model mogu da se zagledam i da zamišljam kako bi bilo da imam, recimo, "kadilak" s početka pedesetih godina prošlog veka. Pa se vratim u realnost. Ali sam srećan što sebi mogu da priuštim bar modele - iskren je Arsić, po zanimanju novinar, koji već 12 godina za jednu srpsku firmu vozi kamion na relaciji Evropa-Azija.

Dok njegove kolege u kamionu gledaju serije i filmove, on je slobodno vreme koristio da bi posetio sajmove kolekcionara, da bi našao kolekcionara koji ima najmanje 20 modela, ili da bi kupio novine s delom automobila koji su mu nedostajali. Da bi kompletirao crni "linkoln" u razmeri 1:18, koji se "šepuri" na vrhu jedne police, trebalo mu je 2,5 godina. Njegovi delovi u nastavcima su izlazili u jednom nemačkom časopisu. Koštao ga je preko 2.000 evra.

Dragi su mu "mercedes SSK", "bmv 3", "bmv 8", "bmv 320" iz 1942. godine i ostali modeli na kojima mogu da se otvaraju vrata, prednja i zadnja hauba, dok se danas prave modeli bez ikakvih "otvaranja", što mu ne pričinjava nikakvo zadovoljstvo jer ne može da vidi detalje i enterijer.

BRISANjE PRAŠINE ČETKICAMA

Arsić voli "ford P" iz Maratonaca, "moskvič" iz filma "Balkanski špijun", razne oldtajmere, silver, kao i "ledo" kolekciju koja označava početak auto-industrije, ali i "sitroen" koji je bio crn, a koji je prefarbao kako bi ličio na onaj iz filma "Mi nismo anđeli 2".

- Ne postoji novac za koji bih prodao neki model. Drago mi je što sam ljubav prema modelima automobila preneo na suprugu Bojanu i ćerke Andrijanu i Teodoru. One brišu prašinu četkicama za šminkanje. Svaki model brišu detaljno. Nije im teško da to rade tri dana u svaka dva meseca - kaže Arsić i dodaje da je ljubav prema modelima automobila usadio i velikom broju mladih zahvaljujući fejsbuk-grupi "Arsić modeli", koja je za tri godine narasla na 4.500 aktivnih članova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!