BOLJA ZAŠTITA ZA SVE BISERE PRIRODE: Naša zemlja dosledna u ispunjavanju ciljeva zelene agende za Zapadni Balkan

V. N.

28. 04. 2022. u 08:45

ZELENA agenda za Zapadni Balkan strateški je dokument na koji se Srbija obavezala potpisivanjem Deklaracije iz Sofije, a koji je ujedinio region u zelenim ciljevima.

БОЉА ЗАШТИТА ЗА СВЕ БИСЕРЕ ПРИРОДЕ: Наша земља доследна у испуњавању циљева зелене агенде за Западни Балкан

Foto Tanjug

Ispunjenje ciljeva Zelene agende za građane znači bolje stanje životne sredine, čistiji vazduh, zemljište i vode, a samim tim i zdraviju životnu sredinu.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović kaže da je Srbija potpuno posvećena ispunjenju ciljeva ovog dokumenta i dodaje da sve što je u resoru koji vodi urađeno u prethodnom periodu ili je u planu za naredni predstavlja deo Zelene agende.

- U prethodnoj godini smo pokrenuli zamajac zelenih investicija, koje će po realizaciji trajno promeniti ekološku sliku Srbije nabolje. Cilj nam je da izgradimo zelenu infrastrukturu, moderne regionalne reciklažne centre, nedostajuću kanalizacionu mrežu i prečistače otpadnih voda za čistije reke i jezera, a ulažemo i u projekte kojima je cilj unapređenje kvaliteta vazduha. Povećali smo površinu teritorije Srbije pod zaštitom u 2021. godini na 7,81 odsto, a u planu su i dalja proširenja ili proglašenja zaštićenih područja, koja su naši biseri prirode. Bavimo se i problemom klimatskih promena više nego ikada, a pored nacionalnog nivoa, aktivno učestvujemo i u globalnim konsultacijama o ovoj važnoj temi. Sve ove aktivnosti pripadaju nekom od stubova Zelene agende, a za nas je važno i što ispunjavanjem tih uslova ujedno ispunjavamo uslove za uspešno zatvaranje Poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske promene, koje je otvoreno u okviru Klastera 4. Zelena agenda se tiče zelenog održivog razvoja zemlje i svakog zelenog projekta koji sprovodimo - rekla je Vujovićeva.

Akcioni plan za Zelenu agendu ima pet stubova: Klima, energetika, mobilnost;

Cirkularna ekonomija; Biološka raznovrsnost; Borba protiv zagađenja vazduha, vode i zemljišta; Održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane. Nadležnosti za ispunjenje ciljeva su podeljene, od Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike, zatim Ministarstva poljoprivrede i drugih ministarstava.

TEMA KOJA TREBA SVE DA UJEDINI

ZELENA agenda dotiče svaki aspekt života i zato je potrebno da se svi uključimo, većina ministarstava u Vladi Srbije, lokalne samouprave, građani. Zelena agenda je generacijsko pitanje koje bi trebalo sve da nas ujedini, jer ispunjenje ciljeva iz ovog dokumenta donosi kvalitetniji život za sve - rekla je ministarka Irena Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri