"SPASENA JE ČAST MOJOJ GENERACIJI": Ovako je govorio pokojni Čkrebić posle nastavka gradnje Hrama na Vračaru

Novosti online

08. 04. 2022. u 20:09

NEKADAŠNjI predsednik Predsedništva Srbije Dušan Čkrebić umro je 7. aprila, saopštio je SUBNOR. Čkrebić je bio nosilac najvišeg ordena Srpske pravoslavne crkve – Orden Svetog Save prvog stepena.

СПАСЕНА ЈЕ ЧАСТ МОЈОЈ ГЕНЕРАЦИЈИ: Овако је говорио покојни Чкребић после наставка градње Храма на Врачару

FOTO: Arhiva novosti

Svojevremeno je za "Novosti" rekao: "Moja velika želja je da vidim završen Hram Svetog Save, kao i da sada što pre uđem u njega, ali mi zdravlje u 94. godini, nažalost, zasad to ne dozvoljava. Ipak, nadam se da ću uskoro dočekati i taj trenutak".

Čkrebić je bio visoki državni i partijski funkcioner koji je kao predsednik Predsedništva Srbije među najzaslužnijima za nastavak izgradnje hrama na Vračaru, 1984. godine.

Foto Arhiva

On se u intervjuu za "Novosti" u oktobru 2020. prisetio svojih razgovora sa pokojnim patrijarhom Germanom.

"Gospodina Germana sećam se još iz detinjstva, iz Vrnjačke Banje, gde je bio paroh, a sa njegovim sinom Vlastom išao sam u isti razred - govorio je Čkrebić. - Dobro se sećam tada mladog, naočitog sveštenika Hranislava Đorića, prekrasnog glasa od koga se vrnjačka crkva orila. Prošlo je mnogo vremena od tada i ponovo smo se sreli: ja kao predstavnik srpske države, a pop Hrana, kako smo ga mi Vrnčani od milja zvali, kao patrijarh srpski German. I tada, i u svim kasnijim susretima njegov prvi zahtev bio je da se nastavi izgradnja Hrama Svetog Save. Posle toga dolazila su druga pitanja, zahtevi, problemi, zloupotrebe vlasti u odnosu na crkvu..."

FOTO: Arhiva novosti

Čkrebić je navodio kako se narod tada sablažnjavao nad ruševinom na Vračaru. Odnos vlasti prema Hramu se iz temelja promenio dolaskom Čkrebića na mesto predsednika Predsedništva Srbije.

"Procenio sam da je vreme da mogu da utičem. Bio sam jasan da ne možemo više da potiskujemo želju i volju našeg naroda i crkve. Predložio sam nastavak izgradnje, i podržali su me svi članovi Predsedništva Srbije, a jugoslovenski partijski i državni vrh bio je zatečen, ali se nije usudio da se umeša". 

Čkrebić je do kraja bio ponosan na svoju odluku:

"Spasena je čast mojoj generaciji, koja je smogla hrabrosti da stavi van snage političku odluku prethodnika, koja je godinama pritiskala srpsko biće, njegovu čast i nacionalnu svest" - zaključio je tada.

BONUS VIDEO:

POVELjA O HRAMU U TEMELj JE UGRAĐENA: San predaka ostvaren je nakon 125 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati