Jednostavnim prenosom broja do bolje usluge

Novosti online

11. 03. 2022. u 18:00

TALAS poskupljenja u proteklih godinu dana nije zaobišao ni tržište telekomunikacionih usluga.

Једноставним преносом броја до боље услуге

Foto: AP

Samo jedan od tri vodeća operatora uopšte nije podizao cene u prethodnom periodu, oni koji jesu naišli su na negodovanje i nezadovoljstvo korisnika. Ranije, dok nije postojala mogućnost prenosa broja u drugu mrežu, korisnici nisu imali puno izbora osim da prihvate nove uslove, danas je situacija znatno drugačija.

Prenosivost broja postoji u svim zemljama Evropske unije i regiona i smatra se važnim mehanizmom podsticanja konkurencije i liberalizacije tržišta. U Srbiji je za deset godina preneto više od milion brojeva, a očekuje se da će na dinamičnom tržištu telekomunikacija u narednom periodu biti još više „transfera“.

Kretanja korisnika iz jedne u drugu mrežu prate se na godišnjem nivou, a prema izveštajima Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), u 2021. godini korisnici su najviše prelazili u A1 Srbija. Ovaj mobilni operator ima ubedljivo najbolji odnos prenetih brojeva u i iz mreže, a time i rast broj korisnika prema ovoj kategoriji od 9.564. Mts takođe ima pozitivnu razliku od 1.484 broja, dok je Yettel (do skoro Telenor) „u minusu“ za čak 16.517 brojeva u 2021.

U prilog ovim podacima ide i činjenica da je prenos broja danas jednostavan, brz i besplatan. Broj koji se prenosi ostaje u potpunosti isti, uključujući prefiks (063, 069, 060, ...), a koji se koristi sve vreme bez bilo kakvih prekida. Ceo proces traje samo četiri dana, a sve se završava kod novoodabranog operatora, gde se i podnosi zahtev.

(Promo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)