ALEKSA UZ CRTAĆ NAUČIO RUSKI: Direktor "Ruskog doma" dodelio zvanje "ambasadora" najveće zemlje sveta dečaku iz Srpske Crnje

R. Šegrt

04. 03. 2022. u 10:21

DEČAK Aleksa Perin (9) iz Srpske Crnje dobio je nazvanično zvanje ambasadora Rusije u Kikindi.

АЛЕКСА УЗ ЦРТАЋ НАУЧИО РУСКИ: Директор Руског дома доделио звање амбасадора највеће земље света дечаку из Српске Црње

Aljoša" sa Jevgenijem Baranovim, direktorom "Ruskog doma", Foto R. Šegrt

Tu titulu, čim ga je upoznao, dodelio mu je Jevgenij Aleksandrovič Baranov, direktor Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu, jer je bio oduševljen kako osnovac dobro, tečno i pravilno govori ruski jezik.

Još veće oduševljenje usledilo je kada je Aleksa otkrio da ga je naučio bez ičije pomoći, samo uz pomoć omiljenog crtaća "Maša i medved". Odmah je usledio poziv ovom učeniku trećeg razreda OŠ "Đura Jakšić" u Srpskoj Crnji da sa roditeljima bude gost "Ruskog doma".

- Ruski jezik se, nažalost, još ne uči u Kikindi. Mali Aleksa je imao tri godine kada je odlučio da ga nauči. Sada tečno govori ruski, a učio je uz pomoć "Maše i medveda". Mi sada imamo svog predstavnika u Kikindi i zove se Aljoša - objavio je na svom profilu na društvenim mrežama Baranov, dajući Aleksi rusko ime.

Aleksa Perin, Foto R. Šegrt

Tekst potpisa

Njih dvojica upoznali su se nedavno kada je u Kikindi potpisan sporazum o saradnji tog grada i "Ruskog doma". Aleksu su, na izložbu koja ja priređena tim povodom, roditelji doveli iz Srpske Crnje, koja je udaljena tridesetak kilometara. I svaki put kada se u Kikindi, koja od prošle godine ima "Ruski kutak", organizuje neki program, Aleksa je redovan posetilac. I uvek predstavnike Rusije iznenadi tečnim i pravilnim izgovorom na ruskom jeziku.

- Sam sam, bez ičije pomoći, naučio ruski jezik. Počeo sam da učim u trećoj godini.

Foto Printskrin

Gledao sam crtaće na telefonu na ruskom i tako sam učio reči. Gledao sam i slušao, naravno, i "Mašu i medveda" i mnogo mi se dopalo da pričam na ruskom. Nekako lako sam mogao da izgovaram njihove reči. Sada sam treći razred i sa svima koji znaju ruski mogu da pričam - kaže Aleksa.

Foto Printskrin

Mali rusofil ume i da čita na ruskom, a za pisanje će mu, po svemu sudeći, trebati mala pomoć. U školi uči i engleski, ali mu je, ruski, nekako draži.

- Ruski koristim samo u slobodno vreme, kada se igram i kada pretražujem internet i gledam crtaće. Koristim i jednu aplikaciju na ruskom preko koje može da se priča. To je kao ruski "Gugl" - objašanjava Aleksa.

Sa roditeljima, Foto R. Šegrt

Jedini sa kim u svojoj Srpskoj Crnji može neposredno da priča na ruskom jeste profesor Saša. Dečak nam priča da je Saša nekada živeo u Kijevu, pa se njih dvojica lako sporazumevaju. Aleksini roditelji ne znaju "ni reč ruskog", ali žele da ispune želju svom sinu da jednom ode u Moskvu.

- Svakako ćemo se potruditi da vidi taj divni grad. Kad će to tačno biti još ne znamo, verujemo za dve-tri godine - nada se Danijela.

ROĐENDAN U ZNAKU RUSIJE

ALEKSA je poželeo da mu naredni rođendan bude u znaku Rusije, pa već kupujemo zastavice te države za tortu. Moraću da se potrudim i za drugu dekoraciju, da bude "po ruski" - navodi majka Danijela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a