U DIPLOMAMA I ANDRAGOŠKINJE: Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu naredila primenu zakona koji je na proceni pred Ustavnim sudom

Lj. BEGENIŠIĆ

26. 02. 2022. u 11:00

PROFESORI Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dobili su dopis u kom se od svih zaposlenih traži da koriste rodno senzitivan jezik. U dopisu koji je poslala Pravna služba fakulteta navodi se da rodno senzitivan jezik treba da se primenjuje saglasno članu 10. Zakona o rodnoj ravnopravnosti, a sugerisano im je da koriste priručnike "Rečnik nove stvarnosti" i "Priručnik za upotrebu rodno senzitivnog jezika".

У ДИПЛОМАМА И АНДРАГОШКИЊЕ: Управа Филозофског факултета у Београду наредила примену закона који је на процени пред Уставним судом

Foto K. Mihajlović

Pošto ovaj zakon predviđa da se svi akti izdaju na rodno senzitivnom jeziku, na diplomama ove visokoobrazovne ustanove koje budu izdavane pripadnicama lepšeg pola ubuduće će pisati diplomirana psihološkinja, andragoškinja, antropološkinja...

Filozofski fakultet će, po svemu sudeći, biti prva institucija koja će početi sa primenom ovog propisa, jer Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je usvojen početkom juna prošle godine, do sada nije primenjivan, između ostalog i zato što je pred Ustavnim sudom osporena njegova ustavnost. Zakon je izazvao i oštre kritike stručne javnosti, a lingvisti su upozoravali da se njime vrši nasilje nad srpskim jezikom i uvodi jezički inženjering.

Za lingviste ova odluka Filozofskog fakulteta je - gotovo neverovatna.

- Filozofski fakultet, koji po definiciji treba da bude u prvim redovima borbe protiv svake diskriminacije, ovakvim propisom diskriminiše većinu za račun nečijih nebuloznih ideja o mogućnosti disciplinovanja srpskog jezika - kaže za "Novosti" jedan od vodećih srpskih lingvista prof. dr Miloš Kovačević. - Neverovatno je da se profesorima Filozofskog fakulteta gotovo eksplicitno nameće stanovište da ne znaju upotrebljavati srpski jezik, da se moraju povinovati ne jezičkim zakonitostima, nego političkim nastojanjima ukalupljenja svih u njihovo viđenje srpskog jezika. Sad jezički treba disciplinovati profesore Filozofskog fakulteta, verovatno će na red doći i profesori Filološkog, a među njima na kraju će se politički ne sugerisati, nego narediti i profesorima srpskog jezika kako da taj jezik upotrebljavaju i predaju. Ne bi trebalo da nas čudi ako neko sutra bude tražio da se profesori i studenti svih fakulteta jezički uniformišu, prema političkim zahtevima i potrebama.

Prof. Kovačević ističe da se srpski jezik i srbistika kao nauka ne mogu dekretima disciplinovati. On dodaje da u napadima na srpski jezik prednjače političari koji su u potpunoj zavadi sa zakonitostima srpskog jezika.

- Ne zna se ko više prednjači, ombudsman, razne političarke, razne NVO, razni vladini simpatizeri... Prava tragikomedija na delu - kaže prof. Kovačević. - Nikad nisam mogao zamisliti da će se Srbi morati boriti da mogu govoriti normalan, uobičajen srpski jezik, da će morati dizati glas protiv novogovora koji je tako stran srpskom jeziku.

Da podsetimo, zakonom je predviđeno i da se diplome, rešenja, ali i svi drugi akti izdavaju na rodno senzitivnom jeziku.

- To neće biti moguće sve dok se na referendumu ili u Skupštini ne promene mnogobrojni propisi, a za promenu tih propisa i za primenu rodno senzitivnog jezika nije dovoljan mejl pravne službe - kažu u advokatskoj kancelariji Radić.

A na Filozofskom fakultetu nisu želeli da komentarišu ovu novinu.n

ZAHTEV ČEKA OD PROŠLE GODINE

ADVOKATSKA kancelarija Radić podnela je Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti, jer nije u skladu sa našim Ustavom koji ne poznaje kategoriju roda, a suprotan je i skoro svim postojećim zakonima. Zahtev je podnet prošle godine, ali Ustavni sud ga još nije razmatrao.

- Zaista ne znam šta više čeka Ustavni sud, kad je jezik najznačajniji element nematerijalne kulturne baštine. A zna se da se ona ne sme nasilno menjati, niti urušavati - kaže prof. Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri