HALO ŠATL, OVDE SRBIJA! Tomislava Petrovića iz Lajkovca strani časopisi već decenijama ubrajaju u sam svetski vrh radio-amaterizma

Branko Puzović

20. 02. 2022. u 10:30

NEMA države na zemaljskoj kugli koju Lajkovčanin Tomislav Petrović nije posetio putem radio-talasa!

ХАЛО ШАТЛ, ОВДЕ СРБИЈА! Томислава Петровића из Лајковца страни часописи већ деценијама убрајају у сам светски врх радио-аматеризма

Tomislav Petrović, Foto V. Jagodić

Sa ostvarenim kontaktima sa 360 zemalja, nalazi se u samom vrhu svetskog radio-amaterizma. Uz to, bio je jedini radio-amater bivše Jugoslavije koji je vezu uspostavio i sa kosmosom: razgovarao je sa članom posade američkog svemirskog broda, spejs-šatla "Kolumbija"!

Prepoznatljiv po svom znaku YU1AB, osvajao je na domaćim i međunarodnim takmičenjima radio-amatera sve same prve nagrade. Naročito je ponosan, veli, na zlatne plakete "Nikola Tesla" i "Boris Kidrič", koje je dobio od Veća tehnike Jugoslavije. Sa Beograđaninom Dušanom Drljačom u Srbiji deli prvo mesto po broju ostvarenih kontakata sa državama. U sobici iznad garaže u dvorištu, gde se nalaze njegove radio-stanice, brižljivo čuva više od stotinu pehara, isto toliko medalja i trofeja, čak 1.000 diploma sa takmičenja iz oko 150 zemalja!

- Od osmog razreda osnovne škole aktivni sam radio-amater, najveći deo slobodnog vremena posvetio sam ovom hobiju, u koji sam kroz sve ove godine uložio mnogo sredstava, a uzbuđenje kada uključim radio-stanicu i počnem da slušam ko je prisutan u etru traje i danas, kao na početku - kaže Tomislav Petrović.

- Zahvaljujući ovom hobiju stekao sam mnogobrojne prijatelje, radio-amatere širom sveta, sa mnogima sam i dalje u kontaktu. Majstorstvo je da se u mnoštvu zvukova, šumova, raznih glasova koji dopiru sa radio-talasa uspostavi kontakt s nekim iz dalekog sveta. Tako sam, 1983. godine, bio među svega 1.000 radio-amatera iz celog sveta koji su bili u kontaktu sa astronautom Ovenom Geriotom, članom posade američkog šatla "Kolumbija".

Potvrde o kontaktom sa spejs-šatlom, Foto B. Puzović

Petrović ima više od 100.000 takozvanih ku-es-el karti, sličnih dopisnicama, sa motivima država iz kojih su radio-amateri sa kojima je ostvario veze. Posebno ističe takvu kartu koju je dobio od jordanskog kralja Huseina, s kojim je uspostavio kontakt putem radio-talasa. Vezu je, svojevremeno, uspostavio i sa španskim kraljem Huanom Karlosom! O Petrovićevim uspesima pisali su čuveni američki časopisi o radio-amaterizmu CQ i QST.

- Radio-amaterizam bio je nekad veoma popularan među mladima, jer je to bila, praktično, jedina veza sa svetom - priseća se Tomislav. - Bio sam zaposlen u MUP, u Valjevu, a svaki slobodan trenutak provodio sam u Lajkovcu, u Radio- klubu Železničar, čiji sam predsednik već neko vreme. Klub ima dvadesetak članova iz Lajkovca i okolnih mesta, ali i iz Valjeva i Beograda. Aktivni su, koliko im obaveze dozvoljavaju, a naročito sam ponosan na naslednike, Branka Stojanovića, profesora u Lazarevcu i Dušana Milovanovića iz Lajkovca, vrsnog elektroničara i informatičara u Rudarskom basenu "Kolubara"...

Nebrojeno puta, uz pomoć kolega radio-amatera pomogao je da se iz inostranstva obezbede preko potrebni lekovi za obolele u Srbiji. Takođe, prilikom elementarnih nepogoda, a nikada, kaže, neće zaboraviti kako su za vreme ratnih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije, devedesetih godina prošlog veka, putem radio-talasa uspevali da pronađu nestale izbeglice i raseljene. Nažalost, neretko su iz etra stizale i tužne vesti, potresne, bolne sudbine.

Foto Shutterstock

Bilo je i mnogo događaja sa srećnim krajem, za dečaka iz Mionice hitno sam uz pomoć kolege radio-amatera iz Francuske obezbedio neophodan lek, koji je odmah prvim letom poslat za Beograd - priseća se Petrović.

- Za teško obolelu ženu, koja je bila u kritičnom stanju, hitno smo pribavili lekove iz Izraela. Stupio sam u kontakt sa radio-amaterom Langom Meirom, koji je nekad živeo u Novom Sadu. Već sutradan pre podne lek je bio u bolnici. Nema tog svetskog takmičenja, pehara, medalje, ni priznanja, koji su vredniji od takvih situacija. Uostalom, to je jedna od najvažnijih misija radio-amatera sveta. Presrećan sam i ponosan, naravno, i što sam putem radio-talasa širom sveta pronosio ime Jugoslavije i naravno Srbije.

VELIKE PATRIOTE

- NAJVEĆI značaj radio-amaterskog pokreta je u tome što su njegovi članovi humani ljudi i patriote koji u slučaju potrebe znanje, iskustvo i opremu, koju stalno drže u ispravnom stanju, stavljaju u službu svoje zemlje - kaže Petrović.

- Zbog toga se i tretiraju kao organizacija od posebnog interesa za državu. Tu su kada zataje sva sredstva veze, koja što su savremenija sve su ranjivija. Takav slučaj smo imali prilikom raspada stare Jugoslavije kada su veze između bivših republika bile pokidane i kada su radio-amateri, i naravno naši lokalni, odigrali ogromnu ulogu u spajanju razdvojenih porodica među kojima je, kao što je poznato, najviše bilo srpskih.

URUGVAJ

- KOLIKO smo nekada, u mladosti, bili zagriženi u "osvajanje" zemalja putem radio-talasa, svedoči to da sam čitavu noć pokušavao da ostvarim kontakt sa Urugvajom - priseća se Petrović.

- Kada sam, negde rano ujutru, najzad to uspeo, sav srećan sam istrčao iz prostorija radio-kluba, naleteo na komšinicu koja je pošla da kupi hleb i kažem joj:

"Zamisli, osvojio sam Urugvaj!" Žena me u čudu pogledala, odmahnula rukom, prekrstila se i nastavila svojim putem. Danas, manje se družim sa radio-amaterima, jer sam posvećen unučadima, Jani i Aleksi. I moja supruga Slavica bila je radio-amater.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri