NEMA LIRSKE PENZIJE, ALI ČEK STIŽE REDOVNO: Mirjana Bulatović, pesnikinja koja mudrošću i radošću obasjava sve pesnike i penzionere

Marina Mirković

29. 01. 2022. u 10:45

MNOGO je divnih, nezaboravnih životnih lekcija u stih utkala i kroz poeziju "ispredavala" malenim, i onim malo većim čitaocima pesnikinja Mirjana Bulatović, a sada je lepotom i plemenitošću svoje lirske duše obasjala, a svojom mudrošću i "mlade penzionerke" podučila.

НЕМА ЛИРСКЕ ПЕНЗИЈЕ, АЛИ ЧЕК СТИЖЕ РЕДОВНО: Мирјана Булатовић, песникиња која мудрошћу и радошћу обасјава све песнике и пензионере

Foto U. Petrović

Pre svega one sklone kukanju i nezadovoljstvu, kojima je pokazala da je moguće u sve što život nosi, pa i tu penziju, prihvatati sasvim drugačije. Sa zahvalnošću i radošću.

- Penzionisani pesnik? Pesnik u penziji? Je li to moguće? Pa nije, ne postoji lirski klimaks. Ali, odnedavno postoji penzija - lepa, mala, redovna... - navodi pesnikinja.

- Ne bojte se, samostalni umetnici, nije sigurno da ćete loše proći. Iza mene je 38 godina radnog staža, tri-četiri godine bila sam novinar i lektor, sve ostalo vreme - samostalni umetnik, sa tridesetak objavljenih knjiga. I, šta? Mislila sam da će mi penzija biti oko dvesta evra, a ona je čak trista. Taman. Da se ne pomamim i počnem da kupujem izlišne stvari. Ako se nekom čini da je ovo malo, pa bi me požalio, odmah da raščistimo: prvi put u životu osećam sigurnost redovnih primanja. Nisam strepela ni u periodima bez ikakvih prihoda, a sada treba da zadrhtim pred penzijom od trista evra? Meni odlično.

Foto N. Đukić

Mnogo je najrazličitijih komentara izazvao ovaj istup Bulatovićeve, te su neki zaista osetili potrebu da požale, ako ne nju a onda sebe same ili svoje roditelje koji su se u poznom dobu obreli sa sličnih par stotina evra mesečno. Ipak, većinu ljudi, bilo samostalnih umetnika bilo "običnih" penzionera, njena objava inspirisala i ponukala na iskrene čestitke. Kao da je reč o kakvoj nagradi, ili onoj takozvanoj nacionalnoj penziji a u stvari priznanju za doprinos kulturi - o kojoj Mirjana Bulatović i ne razmišlja, niti će, što ponovo jasno potcrtava:

- Za nacionalnu penziju ne bih konkurisala dok god je ne dobiju svi zaslužni koji su stariji od mene. To je - nikad. Mnogo joj znanih i neznanih već danima iskazuje zahvalnost na deljenju ovako lepog i za dušu okrepljujućeg stava, i poručuju joj da je "čarobnica, od koje treba učiti kako biti svoj i srećan".

- Penzija je za umetnika redovna dopuna računa - kaže za "Novosti" Mirjana, koja je na samom početku penzionerskog staža.

- Od 38 godina radnog staža, kao novinar i lektor radila sam oko tri godine. Dakle, oko tri i po decenije staža samostalnog umetnika. Prvu penziju, zajedno sa tri zaostale, dobila sam početkom januara. Kao penzioner se vodim od dana kad sam predala zahtev - 19. avgusta. Na taj dan imala sam 63 godine i dva meseca. Četiri meseca je trajala procedura penzionisanja. Rešenje mi je stiglo krajem godine.

Za one koji bi možda pomislili da će duge godine pred njom utuliti Mirjaninu radost i približiti je stavu večnih nezadovoljnika - vredi ponoviti da Mirjana nikada svoje delo, pasiju, strast, pa i profesiju pesničku, nije vrednovala kroz ma šta materijalno, niti je dopuštala drugima da to čine.

Knjige poklanja naveliko i naširoko, te joj primeraka nikad nije dosta, bez obzira na to što oni za nju nemaju cenu, a jedino joj je pitanje za izdavača ne ono "A koliki je moj honorar?" već "Koliko ću ja knjiga dobiti, da ih poklanjam?". Neretko njena plemenitost podstakne i druge, te nije retko da se o pokretačku energiju pesnikinje oslone energije drugih saradnika, koji svi zajedno "odrade" prave mobe - stvaraju zajedno, i poeziju i knjige, bez nadoknade, makar one novčane.

Monografija "Ršumdani", najkompletnija o našem velikom pesniku - okupila je oko pesničke posestrime Ljubivoja Ršumovića tridesetak ljudi, i svi su radili besplatno.

Bila je to prva "zvanična" Mirjanina "pesnička moba", što je princip koji živi i nastavlja da promoviše. To je, zaista, jedini način na koji Mirjana piše, objavljuje i daje pesme - poezije radi, sa višim ciljem, koji se nikako ne može izraziti u nekakvim apoenima.

Songovi za Salvetu i "Pužiće"

KAD god joj prijatelj Branko Milićević Kockica zatraži songove za predstave svog "Pužića", neretko u pet do dvanaest, ona ih baš uvek isporuči u dahu i preko noći - besplatno. Kada je skadarlijska glumica Ljiljana Jakšić poželela da goste boemske četvrti dočekuje i uveseljava upravo Mirjaninim stihovima - pesnikinja je samo za nju iz duše izlila i takođe preko noći ispisala ceo set pesama. I nikako, ali baš nikako nije dopustila da taj njen rad iko pokuša da vrednuje, ili obezvredi - honorarom! Zato popularna Salveta svaki put kada ugleda Bulatovićevu, prekida program i predstavlja je gostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas