GRAĐANI SVE VIŠE TUŽE DRŽAVU: Srbija je među 10 zemalja protiv kojih je podneto najviše predstavki sudu u Strazburu

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

26. 01. 2022. u 12:00

SRBIJA je među 10 članica Saveta Evrope sa najvećim brojem predstavki u radu pred Evropskim sudom u Strazburu, potvrđeno je za "Novosti" u Državnom pravobranilaštvu. Konkretno, sa 1.850 predstavki nalazi se na 8. mestu.

ГРАЂАНИ СВЕ ВИШЕ ТУЖЕ ДРЖАВУ: Србија је међу 10 земаља против којих је поднето највише представки суду у Стразбуру

Sud u Strazburu

Najnovija, u utorak objavljena, presuda odnosi se na slepe šahiste u slučaju "Negovanović i drugi protiv Srbije". Sud je utvrdio da ih je naša država diskriminisala po pitanju beneficija i nagrada koje imaju drugi sportisti koji osvajaju medalje, i naložio da im se isplati po 4.500 evra nematerijalne štete. Njima sleduju i sve buduće beneficije na koje bi imali pravo da su medalje osvojili na Olimpijadi za šahiste koji vide.

Evropski sud je, inače, tokom 2021. doneo 11 presuda po 29 predstavki protiv naše zemlje, od kojih je u osam konstatovao da je država povredila prava zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ipak, 1.933 pritužbe su odbijene kao neosnovane, a u tri slučaja je zaključeno da kršenja Konvencije nije bilo, navodi se u Godišnjem izveštaju o radu Suda.

Kršenje zabrane diskriminacije je utvrđeno u tri presude, a u ostalih pet konstatovane su povrede vezane za izostanak efikasne istrage, pravo na slobodu i bezbednost, zbog predugog trajanja sudskog postupka i neizvršenja sudskih odluka.

Prošle godine je protiv Srbije podneto ukupno 1.993 novih predstavki, što je blagi porast u odnosu na 2020, kada ih je bilo 1.836.

- Broj predstavki protiv naše države lane je varirao između 1.350 i 2.100 - kažu u Pravobranilaštvu. - Sud nam je dostavio 1.083 predstavki združenih u 115 predmeta, od kojih se 70 odsto odnosi na neizvršenje domaćih odluka u predmetima društvenih/državnih preduzeća, kojima je prekršeno pravo na imovinu (neisplaćene zarade i doprinosi radnicima privatizovanih preduzeća, prim. aut.).

Broj "žalbi" protiv Srbije stalno raste. U 2019. bile su 34 one koje su nam dostavljene na izjašnjenje, u 2020. - 766, a prošle godine 1.083!

NAJVEĆE NAKNADE 8.000 EVRA

NAJVEĆA dodeljena naknada nematerijalne štete i troškova postupka iznosila je 8.000 evra, i to zbog povrede procesnog aspekta zabrane mučenja i prava na slobodu. Najveća naknada materijalne štete (neizvršenje domaće odluke u predmetu društvenog preduzeća) iznosila je 8.814 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...