SIMPTOMI MOGU DA TRAJU MESECIMA: Evo šta osećaju pacijenti zaraženi omikronom, ukoliko se prepoznajete - obavezno se obratite lekaru

Novosti onlajn

19. 01. 2022. u 19:09

OMIKRON soj, nova varijanta korone hara celim svetom, a brojne zemlje, među kojima je i Srbija, prijavljuju rekordne brojeve zaraženih na dnevnom nivou.

СИМПТОМИ МОГУ ДА ТРАЈУ МЕСЕЦИМА: Ево шта осећају пацијенти заражени омикроном, уколико се препознајете - обавезно се обратите лекару

Foto D. Milovanović

Lekari upozoravaju da se broj pregleda u kovid ambulantama povećava, ali da je jedina svetla tačka ta što su kliničke slike blaže u odnosu na prethodne sojeve. Ipak, stručnjaci kažu da je jedna stvar zajednička kod omikrona i prethodnih sojeva, a to su simptomi dugog kovida koji mogu da traju i mesecima.

Tako su oboleli nakon infekcije najviše prijavljivali:

bol u zglobovima i slabost u mišićima,

jak umor i manjak energije,

smanjenu pokretljivost,

osećaj nedostatka vazduha,

nakupljanje sluzi,

slabiju kondiciju,

gubitak apetita i mršavljenje,

problemi sa čulima mirisa ili ukusa,

stomačni problemi poput dijareje, povraćanja ili gorušice,

problemi sa gutanjem,

kao i mentalni i emocionalni problemi.

Oni pacijnti koji su preležali infekciju i imaju mentalne probleme prijavljuju i probleme sa spavanjem (najčešće oni koji su ležali na kovid odeljenjima), problemi sa mentalnim sposobnostima kao što su zaboravnost ili nemogućnost da jasno misle, iznenadne promene raspoloženja, depresija ili anksioznost, noćne more, posttraumatski stresni sindrom, konfuzija ili delirijum.

Zbog svega navedenog lekari savetuju da ukoliko pacijent i nakon preležane infekcije koronavirusa oseća neke simptome treba da se obrati lekaru.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Smeštanje najstarijih članova porodice u dom za stare