IZ HLADNJAČE U TOPLI DOM: Petočlana porodica Ralić-Stojanović dobila kuću u Starom Lecu kod Plandišta

Z. Rajić

10. 01. 2022. u 22:50

PORODICA Ralić-Stojanović ušla je u novu godinu u komfornoj kući u Starom Lecu, u južnobanatskoj opštini Plandište.

ИЗ ХЛАДЊАЧЕ У ТОПЛИ ДОМ: Петочлана породица Ралић-Стојановић добила кућу у Старом Лецу код Пландишта

Foto HUG "Put, istina, život"

Prethodno je, čak 22 godine živela u kontejneru napravljenom od kamionske hladnjače u ataru bačkog sela Gospođinci nadomak Žablja.

Pristojan dom obezbedili su im Humanitarno udruženje građana "Put, istina, život" iz Žablja, produkcijska kuća "Top manifest" iz Beograda, Ministarstvo za brigu o selu i meštani Starog Leca.

Supružnici Mihajlo Ralić (61) i Suzana Stojanović (45), sa sinovima Ratkom (23), Nikolom (20) i Draganom (14), delili su jedinu prostoriju u sanduku od stare hladnjače sa pacovima, miševima i stenicama. Njihov stan je prokišnjavao, jer je bio bez pola krova, a hladnoća je ulazila sa svih strana.

- Donosili smo im hranu, jorgane i ćebad, toplu odeću i obuću, kojoj se posebno obradovao Nikola, jer je išao bos. Cilj je bio da ovu porodicu smestimo u topli i siguran dom, u čemu nam je pomogla produkcija "Top manifest" vlasnika Darka Popovića, posredstvom koje su ovi ljudi dobili kuću u akciji Ministarstva za brigu o selu - kaže Mile Jovanović, predsednik UG "Put, istina, život".

Foto HUG "Put, istina, život"

Kuća u Starom Lecu, u koju su se preselili Mihajlo i Suzana sa decom, ima dve sobe, dnevni boravak, kuhinju, hodnik i kupatilo, parket i plinsku peć.

- Obezbedili smo im i nameštaj, posteljinu, posuđe... Dobili su i šest umatičenih grla ovaca i pet prasadi da gaje u velikom ekonomskom dvorištu koje sad imaju, a jedan od meštana im je poklonio dva petla i tri kokoške - ispričao nam je Jovanović.

Foto HUG "Put, istina, život"

Mihajlo, koji je do sada izdržavao porodicu čuvajući ovce u ataru Čuruga, sad će voditi brigu o gazdinstvu, a Ratku i Nikoli obećan je posao u seoskom Domu za stare, gde će porodica do 20. januara dobijati sva tri obroka.

Suzana kaže da bi sad, kad imaju svoju kuću, želela da joj se vrati ćerka, koja ima 12 godina, a kada je imala dve i po, odvedena je u hraniteljsku porodicu, jer je bila bolesna i nije mogla da ostane u kontejneru.

Iz kontejnera u novu kuću, Foto HUG "Put, istina, život"

KRŠTENjE OCA I SINOVA

NOVOM životu porodice Ralić-Stojanović biće posvećena emisija TV serijala RTS "Novi početak" u produkciji "Top manifesta" i u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu.

Ekipa projekta je omogućila porodici šestodnevni boravak u Banji Koviljači, odakle je dolazak u kuću u Starom Lecu bio iznenađenje. Mihajla i sinove (Suzana je ranije prošla taj obred) u crkvi u Plandištu krstila je Marija Veljković, voditeljka popularne "Slagalice", koja će voditi i "Novi početak".

Foto HUG "Put, istina, život"

TELEVIZOR

MINISTARSTVO je kuću dodelilo na ime Ratka, najstarijeg sina porodice.

- Presrećni smo zbog svega što smo dobili, a ono što bih još voleo da imamo je televizor, jer nemamo nikakve razonode - kaže Ratko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili