"DUPLI" KROV ZA DUDAŠEVE: Familija u Ruskom Krsturu, kojoj je u septembru potpuno izgoreo dom, dobila "dve" kuće

Z. Rajić

04. 12. 2021. u 07:26

PORODICA Dudaš iz Ruskog Krstura, kojoj je u septembru potpuno izgorela kuća, dobila je drugi, "dupli" krov nad glavom.

ДУПЛИ КРОВ ЗА ДУДАШЕВЕ: Фамилија у Руском Крстуру,  којој је у септембру потпуно изгорео дом,  добила две куће

Dom porodice Dudaš potpuno izgoreo, Foto A. M.

Novac za kupovinu nove kuće bračnom paru Zoranu (36) i Mirjani (34) Dudaš, njihovim sinovima od 9 i 12 godina i Zoranovom nepokretnom ocu prikupljen je u akciji MZ, donacijom opštine Kula i prodajom placa izgorelog doma. Kad je domaćinstvo praktično već bilo zbrinuto, pre tri sedmice je stigla informacija da su Zoran i Mirjana dobili na poklon seosku kuću sa okućnicom na konkursu Ministarstva za brigu o selu.

- Ministarstvo je odobrilo 1,2 miliona dinara, a mi smo dotle već prikupili 14.000 evra za useljivu kuću u Ruskom Krsturu, koju smo našli za Dudaševe. Vlasnik je prvobitnu cenu od 15.000 evra spustio za 1.000, čime je takođe doprineo akciji, a pustio je da se porodica nedugo posle požara useli bez plaćanja kapare - navodi sekretar MZ Ruski Krstur Mihajlo Pašo.

Novi dom nedugo posle požara, Foto A. M.

Mesna zajednica je za prikupljanje pomoći za Dudaševe postavila humanitarne kutije u prodavnicama i otvorila dinarski i devizni račun. Meštani su i direktno donosili novčane priloge, a tapetari iz sela su za novi dom obezbedili sav potreban nameštaj.

- Devizne uplate su stigle iz Kanade i Nemačke, gde radi veliki broj Ruskokrsturčana.

Zoranov brat iz Subotice je dao 5.000 evra za kupovinu kuće. Njemu smo taj novac vratili kad smo saznali da je porodica Dudaš dobila bespovratna sredstva od ministarstva. Iz istog razloga smo i donatoru koji je priložio 1.000 evra vratili 800 - napominje Pašo.

Zoranu, koji obavlja razne poslove po selu i tako izdržava porodicu, u požaru je izgorela velika radionica sa alatom.

- Bez toga nisam mogao da radim, pa sam u novoj kući od pomoćnih objekata počeo da pravim mini-klanicu i tesarsku radionicu. To mi je takođe omogućeno akcijom MZ - ističe Dudaš.

Dom adaptiran i opremljen, Foto A. M.

OD "VIŠKA" - TRAKTOR

POSLE kupovine i adaptacije kuće, u humanitarnoj kasi za zbrinjavanje Dudaševih ostalo je 400.000 dinara. Komisija MZ je odlučila da taj "višak" upotrebi za kupovinu traktora kojim će Zoran uslužno orati bašte i obavljati prevoz u selu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju