PAKET STIŽE SA ČEKOM MANJIM OD 16.000 DINARA: Penzioneri sa niskim primanjima imaju pravo na solidarnu pomoć iz kase Fonda PIO

J. Ž. S.

23. 12. 2021. u 15:46

NA adrese najugroženijih penzionera u Srbiji tokom ove godine stigli su paketi sa najosnovnijim životnim namirnicama u ukupnoj vrednosti od 52.645.232 dinara. Ovaj iznos je najveći do sada izdvojen i namenjen za finansiranje solidarne pomoći penzionera sa najnižim čekovima.

ПАКЕТ СТИЖЕ СА ЧЕКОМ МАЊИМ ОД 16.000 ДИНАРА: Пензионери са ниским примањима имају право на солидарну помоћ из касе Фонда ПИО

Priprema pomoći

Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija ova podrška za najstarije dodeljuje se uvek u tipiziranim paketima koji sadrže osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu.

- Na sednici Upravnog odbora održanoj 15. oktobra usvojena je i dopuna Pravilnika, kojom su proširene mogućnosti unapređenja društvenog standarda, tako da se solidarna pomoć najugroženijim penzionerima može obezbediti i za druge namene, odnosno za potrebe nabavke dobara za koja seniori iskažu da su im potrebna - kažu u Fondu.

Prema podacima PIO fonda, svake godine se izdvaja znatno više sredstava za unapređenje društvenog standarda u celini, a time i za finansiranje solidarne pomoći, jer se povećavaju prihodi ove institucije po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koji su osnov za izdvajanje ovog novca.

Kako ove godine, zbog epidemiološke situacije, nije bilo moguće održavanje Olimpijade sporta, zdravlja i kulture trećeg doba, na zahtev Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije "Nezavisnost", sredstva su preraspodeljena i opredeljena za društveni standard korisnika penzija. Tako je novac namenjen za kulturne i sportsko-rekreativne manifestacije većim delom, oko 10 miliona dinara, preusmeren u finansiranje solidarne pomoći penzionerima, a manjim delom utrošen je za organizaciju mini olimpijada po okruzima.

- Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija predviđeno je da se sredstva namenjena za solidarnu pomoć raspodeljuju po opštinskim udruženjima, prema broju korisnika penzija čija visina ne prelazi najniži iznos, što je u 2021. godini 16.004 dinara.

PREDNOST IMAJU STARIJI

KORISNICI kojima je pomoć potrebna, a ispunjavaju uslove, prijavljuju se, zatim sledi bodovanje i formiranje rang-liste. Prednost prilikom ostvarivanja prava na ovaj vid pomoći ima samohrani ili korisnik u višečlanom domaćinstvu u kome je jedini izvor prihoda penzija, i navršene godine života penzionera, pri čemu prioritet imaju stariji korisnici. Na ovaj način sredstva su pravičnije raspodeljena, a pomoć usmerena ka najugroženijim penzionerima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati