KOLIKO je plastika zastupljena u svakodnevnom životu svih nas dokazuju nedavno sprovedena istraživanja koja su pokazala da prosečan čovek nedeljno proguta pet grama, što je, poređenja radi, veličina jedne platne kartice koju većina građana nosi u novčaniku. Ovi rezultati, ukazuju sturučanjaci, ne treba previše da čude, imajući u vidu da pijemo vodu iz plastičnih čaša i flaša, neretko jedemo iz istog takvog posuđa, ali i čuvamo hranu u takvim kutijama. Koristimo kreme, paste za zube i druge hemijske proizvode pakovane u plastične posude.

Miladin

07.11.2021. 10:26

Ta plastika je izgleda mnogo opasna. Baciću mobilni jer sigurno ima taj bisfenol unutra pa mi ulazi u uši. Kupiću neki gvozdeni od prirodnog materijala.

Ciciban

07.11.2021. 10:34

Bila su sva pića u staklenim flašama,pasta za zube u tankom limu,majonez u staklenim teglama,sve to košta i vratiti nazad je malo moguće...ali ipak moguće.

Saša

07.11.2021. 11:32

Bisfenol-A je dokazano štetan. Međutim, jedina plastika u kojoj ga može biti jeste polikarbonat - PC gde se bisfenol-A koristi kao polazna sirovina (nije aditiv). PC se ne koristi kao ambalaža za hranu, već u primenama gde zamenjuje staklo jer je proziran ali i žilav. Od njega se izrađuju naočare (tzv. "organsko staklo"), viziri i štitovi za policiju, prozori fiskulturnih dvorana, prozori i pokretni krovovi automobila, a tu su i čuvene Lexan ploče za nastrešnice i sl. Bisfenol-A se koristi za dobijanje termo-papira od kojeg se izrađuju fiskalni računi i papiri za fax-aparate. Ljudi stalno dodiruju fiskalne račune, pogotovo prodavci, i tako mogu uneti bisfenol-A u organizam. Takođe ga ima i u premazu metalnih konzervi.