NESREĆA NA SVETOG LUKU: Zapalila im se slavska sveća, ali je Aleksandar sprečio tragediju

R. Šegrt

03. 11. 2021. u 08:00

PORODICU Novović iz Kikinde kao da je u nedelju, na krsnu slavu - Svetog Luku, spasao njihov svetac zaštitnik, jer je u pravom trenutku kroz njihovu ulicu u centru grada "poslao" vatrogasca Aleksandra Taleskog (28).

НЕСРЕЋА НА СВЕТОГ ЛУКУ: Запалила им се славска свећа, али је Александар спречио трагедију

Mileta Novović svedoči o požrtvovanosti Aleksandra Taleskog, Foto R. Šegrt/privatna arhiva

Iako u tom trenutku nije bio na dužnosti, iz kuće Novovića, u kojoj je slavska sveća zapalila deo nameštaja, izneo je nepokretnu ženu i pozvao Hitnu pomoć i kolege.

- Oko pola osam uveče, sa prijateljem, izveo sam psa u šetnju. U Ulici Hajduk Veljka, odmah sam primetio dim iz kuće, a ubrzo čuo ženski glas kako doziva. Prišli smo, podigao sam roletnu i video da je soba puna dima. Skinuo sam jaknu, drugar je pridržavao roletnu i ušao sam kroz prozor. U sobi punoj dima na krevetu je bila nepokretna žena. Izneo sam je u susednu, dvorišnu kuću. U drugoj sobi zapalila se sveća, plamen je već bio zahvatio drvenu komodu i bilo je mnogo dima. Pozvao sam kolege, brzo su došli i uspeli smo da spasemo celokupnu kuću - kaže Taleski, koji već tri godine ponosno nosi uniformu vatrogasca.

On objašnjava da je sreća što je naišao u trenutku dok se požar još nije razbuktao. Soba u kojoj je bila žena, bila je prepuna dima, a u drugoj je bio plamen. Da nisu prolazili i čuli dozivanje, brzo je mogla da se dogodi tragedija. Uspeli su da spasu i kuću bez kapi vode. Stradala je samo drvena komoda.

Foto Tanjug

A iza veličine njegovog gesta krije se tužna priča porodice Novović. U kući gde je izbio požar, žive inženjer Mileta (82) i njegova supruga, lekarka Ljiljana (82), a u dvorišnom stanu njihova ćerka Maja (55), po zanimanju psiholog. I jedna i druga su teško bolesne. O njima brine Mileta, ali i on je narušenog zdravlja, sa pet ugrađenih stentova.

- Želeo sam da obeležim slavu, pa sam pripremio najosnovnije: sveću, kolač, žito. Pored ikone sam zapalio sveću, pomolio se za bolje dane svih nas. Posetio nas je samo ćerkin muž, koji ne živi s nama, ali mi pomogne oko negovanja ćerke. Pored kadionice sam ostavio upaljenu sveću. Otišao sam kod ćerke, kada sam se ubrzo vratio suprugina soba je bila prepuna dima... U tom trenutku nam je u pomoć pritekao vatrogasac, koji je ušao kroz prozor. Moglo je da bude tragično, jer je supruga potpuno nepokretna, ima Alchajmerovu bolest, a ćerka boluje od karcinoma, ima i dijabetes - ispričao nam je Mileta Novović.

Vulin:Iskrena briga za građane

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nagradio je juče vatrogasca Taleskog (prvi zdesna) za izuzetnu posvećenost poslu, ali prvenstveno zajednici i najstarijim sugrađanima.

- Svojim marljivim radom, svakodnevnim podvizima, gestovima, pažnjom i iskrenom brigom za zajednicu i građane, potvrđuje se činjenica da srpska policija zaista jeste u službi svojih građana, da to nije kliše, već istina - rekao je ministar Vulin.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!