POSTOJE DVA SCENARIJA RAZVOJA EPIDEMIJE: Ana Gligić o mutacijama korona virusa, poslala jasnu poruku antivakserima

Novosti online

19. 10. 2021. u 16:00

ŠEF laboratorije u Institutu "Torlak" u doba variole vere dr Ana Gligić (87) kaže da se o korona virusu još uvek ne zna dovoljno, kao i da je za sada utvrđeno da je kovid mutirao u osam varijanti, i da je svaka naredna varijanta jača i smrtonosnija od prethodne.

ПОСТОЈЕ ДВА СЦЕНАРИЈА РАЗВОЈА ЕПИДЕМИЈЕ: Ана Глигић о мутацијама корона вируса, послала јасну поруку антиваксерима

Foto: Depositphotos/Printscreen

Svakodnevno čitajući najprestižnije svetske časopise i prateći parametre epidemije, dr Gligić navodi da su moguća dva scenarija za završetak ove epidemije kojoj se kraj i dalje ne nazire.

- Predviđam dve mogućnosti. Ili će se virus ugušiti, odnosno mutacija će pokušati da ostane na čoveku, a nove se više neće pojavljivati i tako će se on vremenom ugušiti. Ipak, moguć je i drugačiji scenario. Da se već do kraja godine pojavi nova mutacija toliko snažna da svi obole.

Pokazalo se da je ovaj virus nepredvidiv i ništa ne može da nas iznenadi ‒ navodi dr Gligić.

Ana Gligić ističe da sada sa sigurnošću može da kaže da je virus prirodnog porekla.

- Antivakseri stalno ističu kako je koronavirus veštački napravljen. Međutim, da je virus nastao u laboratoriji, on bi bio zaključan. Ne bi dolazilo do mutacija. I taj koji ga je projektovao ne bi ga pustio tek tako, nego bi ga zaključao - objašnjava dr Gligić.

Dr Gligić, koja je u martu posle 13 dana provedenih na kiseoniku uspela da pobedi kovid-19, kaže da je i ona jedna od onih koji su se zarazili nakon vakcinacije.

Prema njenim rečima, sigurna je da je zakačila infekciju u periodu između dve doze, a da joj je život spasilo upravo to što se vakcinisala.

- Trebalo bi da primim treću dozu, ali ću sačekati još malo, pošto sam ubeđena da sam stvorila dosta antitela i jak prirodni imunitet. Realno je očekivati da se u mesecima pred nama naprave i nove vakcine koje će biti sačinjene od novih sojeva virusa ‒ zaključuje sagovornica.

(Objektiv)

BONUS VIDEO: NIKADA NIJE BILO TEŽE: Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)