MNOGI znatiželjnici bili bi vrlo začuđeni kada bi pažljivim listanjem hronologije Vatikana otkrili neke manje poznate detalje iz njihove istorije.

Komentari (8)

Stefan Jaksic

03.10.2021. 20:52

@kekec - Srba ima i katolika i pravoslavaca i muhamedanaca i ateista i budista... Ne znam sto bi to bilo sporno. Znam da Slovenaca ne bi danas ni bilo bilo kakve vere da nije bilo Srba. Bilo bi ih ko u danasnjoj Austriji.

Boro

03.10.2021. 20:23

Znao sam ja da smo mi Srbi poreklom katolici to sam osećao duboko u sebi ,eto srbska Crna Gora inače katolička zemlja dade velikog Srbina za Papu,a pošto je naš Srpski papa bio u Vatikanu znači da je i Vatikan Srpska autonomna oblast. Pozdrav velikom katoličkom Srpskom narodu.

Vladimir

03.10.2021. 21:18

Katoličkih Srba nije bilo samo među sveštenstvom, već još više među običnim ljudima. Čitava Dalmacija i Slavonija (štokavski krajevi) bili su, sve do kraja 19. veka, naseljeni Srbima katoličke i pravoslavne vere. Nestanak katoličkih Srba počinje sa Starčevićem, koji uz pomoć katoličkih komesara, poput don Mihovila Pavlinovića, počinje da stvara Hrvate štokavce. To lažno hrvatstvo se isključivo zasniva na katoličanstvu i mržnji prema srpstvu (otuda i kasniji zločini u I i II svetskom ratu). Srbe je iz katoličanstva definitivno "izbacio" papa Lav XIII kada je 01.08.1901. doneo dekret "Slavorum gentem". Tada je sve štokavce katoličke vere proglasio Hrvatima.

Miki

04.10.2021. 16:57

Kao prvo on je iz Bijele iz zaseoka Bijeljanske Krusevice a kao drugo on je iz pravoslavne porodice Svilanovic!U Kotor su ga primili i preko njih je zavrsio u Italiju!

Ispravka

05.10.2021. 00:34

Odlican tekst ali i par ispravki. Kad za Andriju Zmajevica pisete titulu, on je nadbiskup barski i primas SRPSKI a ne Srbije. To ima na njegovom spomeniku u Perastu. Na grobu Nikole Dobrečića pise arcibiskup barski i primas srpski. Sve provjerljivo! Drugo, Svetom Vasiliju je svetovno ime Stojan, ne Vasilije. I trece, nije u Prčnju vec Prčanju. Hvala jos jednom na divnom tekstu.