NAŠI HEMIČARI U BORBI PROTIV KORONE: Fond za nauku Srbije finasnira dva projekta - lek i test za kovid-19

B.B.

13. 09. 2021. u 17:55

NAUČNICI sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru dva projekta Specijalnog programa istraživanja COVID-19, koji finansira Fond za nauku Republike Srbije, razvijaju rešenja koja će pomoći u borbi protiv koronavirusa.

НАШИ ХЕМИЧАРИ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Фонд за науку Србије финаснира два пројекта - лек и тест за ковид-19

Fond za nauku

Projekat "CAPSIDO" razvija pouzdaniji i brži antigenski test za detekciju COVID-19 pod vođstvom dopisne članice SANU prof. dr Tanje Ćirković Veličković, redovne profesorke na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Projekat "SMART Repurposing", ima za cilj pronalaženje leka protiv COVID-19, a naučni tim vodi akademik Radomir Saičić, redovni profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U okviru redovnog praćenja realizacije projekata, Fond za nauku Republike Srbije je 10. septembra posetio ove istraživačke timove i laboratorije u kojima se sprovode istraživanja.

Naučni tim "SMART Repurposing" je jedan od 200 timova u svetu koji radi na pronalaženju leka protiv COVID-19. Oni su, najpre, krenuli u istraživanje jedinjenja, koja u ljudima mogu da blokiraju enzime i proteine potrebne za duplikaciju koronavirusa, kako bi zatim prešli na njihovo kompjutersko modelovanje i simulaciju, kao i pronalaženje kandidata za lek. Finalna testiranja će biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj.

Istraživači koji rade na projektu "CAPSIDO" razvijaju test, koji će biti osetljiv na veoma niske koncentracije koronavirusa kod obolelih. Cilj je razvijanje antigenskih testova koji će, za razliku od PCR testova, detektovati proteine koronavirusa, čak i kada se ovaj virus nalazi u jako niskoj koncentraciji. Za potrebe ovog projekta, kupljena je i kapitalna oprema kakva ne postoji u zemlji, niti u regionu. U pitanju je maseni spektrometar visoke rezolucije, instrument vrhunskih performansi koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku.

- Drago mi je da su naučnici nabavili opremu kao što je maseni spektrometar i da je Hemijski fakultet već uveo procedure kako bi ovaj uređaj bio dostupan za testiranja i drugim istraživačima širom Srbije, na način kako to organizuju naučne institucije širom sveta - istakla je dr Milica Đurić Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku Srbije.

- Jako je važno da oprema koja se nabavlja bude na raspolaganju celoj naučnoj zajednici. Jasno je da to predstavlja dodatan organizacioni zadatak za instituciju, kao i odgovornost, ali takođe doprinosi naučnoj saradnji i efikasnijem korišćenju resursa.

 Ona je istakla da su nadzorne posete prilika da se upoznaju  istraživačima i radom na projektima. To je deo redovnih aktivnosti Fonda za nauku, koje imaju za cilj praćenje realizacije projekata. Važne su i zbog direktnog kontakta sa naučnicima i institucijama.

- Dvosmerna komunikacija pomaže u razumevanju potreba naše nauke, a na taj način možemo da sagledamo sve što je neophodno našoj nauci kako bi davala još bolje i brže rezultate - navela je dr Đurić Jovičić. - Fond za nauku u okviru ovog programa finansira ukupno 14 projekata, koji su među 126 predloga projekata bili najbolje rangirani od strane međunarodnih eksperata koji su ih ocenjivali. Kroz ove projekte uloženo je u istraživače i u savremenu opremu koja je omogućila našim naučnicima da idu u korak sa svetom i rade na rešavanju problema koje je izazvala pandemija koronavirusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024