Šest najzastupljenijih vrsta gumenih transportnih traka

Novosti online

31. 08. 2021. u 06:10

VELIKI je broj firmi koje se bave izradom i preradom različitih vrsta građevinskog materijala, i svakoj takvoj firmi neophodne su mašine i trake za transport tog materijala.

Шест најзаступљенијих врста гумених транспортних трака

Foto: Depositphotos

Za transport ove vrste materijala najbolje su gumene transportne trake, zbog toga ćemo ovaj tekst posvetiti njima. Osim u građevinskoj industriji, ove trake se često koriste i u hemijskoj i prehrambenoj industriji.

U nastavku teksta predstavićemo gumene transportne trake i nekoliko najzastupljenijih vrsta ovih traka.

Šta su gumene transportne trake?

Gumene transportne trake koriste se za kontinualni transport različitog materijala u rudnicima, solanama, ciglanama, cementarama, logistici, kao i u hemijskoj i prehrambenoj industriji. Sastoje se od obloge koja je standardno otporna na opšte uslove eksploatacije. Temperatura okoline -25° C do + 60° C. Temperatura transportnog materijala max. + 60° C.

Koriste se četiri kvaliteta obloge. Tip obloge Y i Z - po kvalitetu pogodne su za prenos habajućeg i slabohabajućeg materijala: mrki ugalj, pesak, so, šljunak, zemlja i dr. Tip obloge X i W - pogodne su za transport veoma habajućeg materijala: kvarc, kamen, staklo, pirit, krečnjak i dr.

Ovo su 6 najzastupljenijih vrsta gumenih transportnih traka.

Gumene transportne trake za opšte namene

Transportna traka normalnog kvaliteta odgovara za opštu namenu. Odlične osobine na abraziju omogućuju transport raznovrsnog materijala. Radna temperatura trake iznosi – 25ºC do + 60ºC, što odgovara za transport uglja, treseta, kaolina, kreča, cementa, gline, peska, šljunka, soli, zemlje, superfosfata, žitarca, itd.

Gumene transportne trake za specijalne namene

Samogasive transportne trake TIP K - samogasiva traka sa oblogom provodljivom za statički elektricitet. TIP S - samogasive trake sa i bez obloge provodljive za statički elektricitet, kvalitet tipa K i S - specijalno su izrađene za korišćenje na mestima gde postoji velika opasnost od izbijanja požara. Karakteristike trake odgovaraju tipovima Y i Z.

Toplootporne gumene transportne trake

Ove vrste transportnih traka su veoma otporne na toplotu i habanje. Namenjene su za prenos vrućih materijala i to: pepela, vrele opeke, koksa, klinekera, peska, ruda. Koriste se za prenos materijala sa visokim temperaturama preko 60° C. Fizičko - mehaničke osobine odgovaraju kvalitetu obloge Z.

TIP T1 - max. temperatura materijala 100° C sa pikovima do 120° C.

TIP T2 - max. temperatura materijala 125° C sa pikovima do 150° C.

Uljootporne gumene transportne trake

Transportna traka tip G odgovara za transport toplih i hladnih materijala koji sadrže ulje ili masnoću pri normalnim odnosima: uljarice (suncokret, uljana repica, soja), delovi zaprljani uljem, uljem obrađeni ugalj.

TIP G - otporne na ulja i masti. Fizičko - mehaničke osobine gumene obloge odgovaraju kvalitetima Y i Z. Transportne trake otporne na niske temperature.

TIP R - pogodne za prenos materijala na niskim temperaturama. Kvalitet obloge odgovara kvalitetu V. Izrađuju se u tri kvaliteta: R1 - 30° C (minus 30° C); R2 - 45° C; R3 - 60° C.

Elevatorske gumene transportne trake uz pomoć motora

Koriste se za vertikalni transport rastresitih materijala pomoću kofica (čeličnim ili plastičnim), uz pomoć zavrtnja spojene su za traku, pod uglom od 70° do 90°. Izrađuju se u širinama do 1000 mm i isporučuju se sa zaštićenim ivicama.

Dimenzije i oblik zavrtnja definisan je standardima. Najčešće se koriste u prenosu žitarica, mlinarskoj industriji, semenskim stanicama, industriji sirovina. Najbitnije za kvalitetan odabir elevatorske trake je Kapacitet elevatora. Na zahtev kupca se vrši bušenje rupa prema prethodno dostavljenim podacima ili tehničkom crtežu.

Dezenirane gumene transportne trake

Za transport materijala pod povećanim uglom, transportni - gornji sloj sprečava proklizavanje nosećeg materijala. Koriste se za transport paketa, džakova, sanduka, i sličnih tereta pod nagibom od 18-40°C. Koriste se u transportu drvenih kutija, plastičnih kutija, ploča od iverica, papirnih džakova i drugog materijala u unutrašnjem transportu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)