IZRAELSKI list „Džeruzalem post“ izrazio je duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Dejvida Goldmana, u kojem se, između ostalog, navodi da je broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac bio između 2.500 i 4.500 i da Srbija nema dokaze da ih je bilo više, uz poruku da se ne sme dozvoliti revizija istorije.

Jasika

23.08.2021. 14:20

U svetu u kome je borba za moć opravdala sva sredstva, nismo se od 1941. mnogo pomerili jer sve se radi sprovođenjem sile. Ratovi i nasilje vode se i dalje u ime istina, takmicenja i u tome ko je više ubijan a zarad profita i obezbedjivanja privida materijalne sigurnosti kao da ćemo sve posjede odneti na onaj svet. Otuda besmislene rasprave o ovako delikatnim temama koje se vode kao da se radi o pogađanju na berzi, a zapravo potvrda su nedostatka saosecajnosti za druge usled krize vrednosti covecanstva i moralnog pada i ove savremena civilizacije. Da li je dovoljno priznati da je i jedan izgubljen život opsti gubitak za sve i pokloniti se senima pokojnika s pijetetom i zahvalnošću sto je mozda bas neko nas zahvaljujuci toj žrtvi ostao u životu da bismo mi bili rodjeni. Ne zato da baštinimo novac već da čuvamo život svoj i drugih, kao univerzalnu vrednost. Mi smo mozda rodjeni sa tom svrhom, da sačuvamo zivot na ovoj planeti kao Božji dar. Ako dopustimo da jedan od nas bude ubijen, zlostavljan, ponižen a priroda zagadjenja kao i nasa psiha, ko ce da sačuva nas u životu. Otuda dubok naklon Tvojoj žrtvi, svaki čovječe, svaka biljko, svaki stvoru i hvala sto umesto mene ode u vecnost da ja sada stojim tu i negujem živo bice pored sebe. Bez drugog ni mene bilo ne bi.

Goran

23.08.2021. 14:26

I Srbiju i Hrvatsku treba da je sramota zbog prepucavanja oko Jasebovca. Zajednicki prebrojte zrtve i prekopajte logor da se pronadju ostaci pobijenih. Zajednicki jednom za sva vremena zavrsite sa Jasenovcem i pustite mrtve da pocivaju u miru.

Goran

23.08.2021. 17:46

@Goran - @Goran Šta da kopaju kako da ih prebroje dali ti druže znaš da je Sava do 1968 donosila leševe do Beograda. Proveri informaciju postoji i grobnica bezimenih a komunisti su se postarali da se ne priča mnogo o tome. 700+ hiljada zverski ubijenih to je bilans NDH. I to je lako proveriti iz popisnih knjiga kraljevine a kasnije i komunista. Ispada da Srbi nikad nisu ni živeli tamo a sačinjavali su preko 40% populacije...

buki

24.08.2021. 00:52

@Goran - Za šta Srbiju treba da bude sramota? Jedino što mi pada na pamet je činjenica da smo dozvolili Brozu da zataška broj srpskih žrtava. Šta još treba, da se stidimo što su nas klali i ubijali na najsvirepije načine, od kojih su se i nacisti zgražavali? Da se stidimo što su im SAD i Nemačka omogućili da to ponove 90-ih i proteraju (ubiju) ono Srba što je uspelo da preživi NDH? Kako možete u isti koš da stavite Srbiju, koja se uvek branila od agresora i Hrvatsku, koji su jedini u svetu imali logor za decu (srpsku naravno)? Da li ste uopšte svesni šta ste napisali?

Srbin sa Kosova

23.08.2021. 16:45

Ни Голдман, ни Голштајн, као ни Дејан Ристић својим научним хиперкритицизмом широко заобилазе истину о Јасеновцу. Голдман је, поред осталих цифара, бар поменуо и број од 800.000 жртава, док Ристић и Голдштајн парафразирају селективно изабране бројеве - скидањем једне "0" са броја страдалих. Српска политика деценијама нема времена да формира државну комисију, која ће ставити тачку на питање Јасеновца, јер како је кренуло испашће да су "геноцидни Срби" побили више муслимана у Сребреници, него Хрвати и Немци Срба и српске деце у Јасеновцу. Власти ове Србије, од 2000. нису у стању да попишу жртве током последњег рата, на начин како је то урадила Република Српска.