KRIVOKAPIĆ DOCRTAO UGOVOR SA CRKVOM: Tekst koji je stigao u Patrijaršiju SPC razlikuje se od verzije koja je bila pripremljena u maju

E. V. N.

12. 08. 2021. u 07:30

PREDLOG Temeljnog ugovora koji je sačinila Vlada Crne Gore stigao je u Srpsku patrijaršiju u Beograd. Patrijarh Porfirije odgovorio je premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću na njegovu poslednju inicijativu o ugovornom uređenju odnosa SPC i države Crne Gore.

КРИВОКАПИЋ ДОЦРТАО УГОВОР СА ЦРКВОМ: Текст који је стигао у Патријаршију СПЦ разликује се од верзије која је била припремљена у мају

Vernici SPC u Podgorici / Foto D. Milovanović

Kako je "Novostima" rečeno u sedištu SPC, Krivokapićev aktuelni predlog ugovora u velikoj meri se razlikuje u odnosu na tekst koji je definisan i zajednički usaglašen početkom godine. Vlada Crne Gore unela je veliki broj izmena, tako da je ceo proces zapravo vraćen na početak. Patrijarh Porfirije je pismom obavestio premijera Krivokapića o daljoj crkvenoj proceduri, koja podrazumeva pravne stručnjake i Sveti sinod SPC, koji po Ustavu SPC ima poslednju reč.

- Kao i u bilo kom drugom poslu, i u ovom želimo da na isti način sagledamo, uvažimo i zaštitimo interese obe strane, pogotovo što u konkretnom slučaju, obe strane zapravo u većini čini isti verujući narod - napisao je Porfirije Krivokapiću. - Kao meru pune odgovornosti vaše predloge smo uputili određenoj stručnoj komisiji koja treba da utvrdi u čemu je njihov kvalitativni doprinos u odnosu na već utvrđen, u potpunosti usaglašen i od Vas prihvaćen tekst koji smo nameravali da potpišemo 27. maja tekuće godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Članovi stručne komisije će, po okončanju sezone godišnjih odmora, svoju analizu dostaviti Svetom arhijerejskom sinodu, koji će vas potom obavestiti o stavu Srpske patrijaršije po ovom važnom pitanju.

Ovom korespondencijom između Beograda i Podgorice, dugo iščekivano regulisanje odnosa između SPC i države Crne Gore ulazi tako u novu fazu, za koju je neizvesno kada će biti okončana. Ovo je i svojevrsna "druga šansa" za postizanje sporazuma, jer je SPC bila još u maju spremna da ga potpiše. Premijer Krivokapić tada je insistirao na odlaganju potpisivanja za pola godine, predloživši da on bude parafiran na godišnjicu smrti mitropolita Amfilohija.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je juče da je predlog Temeljnog ugovora sa Srpskom crkvom video i da je iz njega uklonjeno sve što je bilo protivno interesima Crne Gore, bez preciziranja sadržaja izmena.

- Interesi Crne Gore su apsolutno zaštićeni. Čekamo da vidimo finalni tekst, a ako to bude ova verzija mislim da neće biti nikakvih problema - rekao je Abazović i ocenio da je logično da sporazum bude obelodanjen pre potpisivanja sa predstavnicima SPC.

Dan ranije premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da je Temeljni ugovor tehnički i pravno završen i da je predat Patrijaršiji, a da je Vlada Crne Gore spremna da ga potpiše.

- Očekujemo odgovor. Mi smo uradili sve što je do nas i sada je sve do Patrijaršije i Njegove svetosti, da ga prihvati, ukoliko je potrebno ponešto da koriguje i što pre potpiše. Ne želim da prejudiciram vreme, a najbolji termin će biti kada se dve strane dogovore. Naša strana je apsolutno spremna. Temeljnim ugovorom i zakonom sve je jasno definisano i to je novi početak dobrih odnosa sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i eparhijama budimljansko-nikšićkom, mileševskom i zahumsko-hercegovačkom - rekao je Krivokapić.

SMETALA UKNjIŽBA I PRAZNICI

BIVŠI ministar pravde Vladimir Leposavić koji je radio na tekstu Temeljnog ugovora tvrdio je da je ovaj sporazum proletos usaglašen između pravnih timova Vlade i SPC i da je u potpunosti saglasan Ustavu i pravnim poretkom Crne Gore. Posle neočekivanog majskog obrta, kada je Krivokapić u Beogradu odbio da ga parafira, zvaničnoj Podgorici postao je sporan član 7 sporazuma koji se odnosi na uknjižbu verskih objekata, kao i svetkovanje pravoslavnih praznika Svetog Save, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG GEORGIJA ISPOVEDNIKA: Za spasenje obavezno izgovorite ove reči