PRETI NAM NOVI TALAS KORONE POSLE LETA? Doktorka Kuljić-Kapulica otkrila šta je problem, govorila i o novom lambda soju

Novosti online

03. 07. 2021. u 22:52

U SRBIJI je nedavno i zvanično potvrđeno prisustvo delta soja virusa korona.

ПРЕТИ НАМ НОВИ ТАЛАС КОРОНЕ ПОСЛЕ ЛЕТА? Докторка Куљић-Капулица открила шта је проблем, говорила и о новом ламбда соју

Prof Kuljić Kapulica još osamdesetih istraživala viruse korona

Delt soja korona virusa stigao je u Srbiju, odavno ga ima u našem okruženju, a svet već strahuje od nove opasnosti!

Naime, već sledeća varijanta virusa počela je da se širi! Lambda virus krenuo je da se širi po celom svetu, a već je "pokorio" Latinsku Ameriku. Ovaj soj, poznatiji i kao varijanta C37 sa Anda pre nedelju dana Svetska zdravstvena organizacija svrstala je u kategoriju „pod posmatranjem", jer dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja. Ima ga već u 29 zemalja, piše Dojče vele.

Prof. dr Nada Kuljić-Kapulica, mikrobiolog kaže da je ova virus još uvek nepoznat.

- Dosadašnji sojevi su spadali u drugi stepen po težini i varijanti što znači da pobuđuju zabrinutost. Lambda soj još uvek je nepoznat i nalazi se u prvom stepenu varijante kao soj koji je "interesantan". Još uvek nije dokazano da li ovaj soj daje težu kliničku sliku, a samo se pretpostavlja da se brže prenosi - rekla je ona i dodala da je čak i uticaj vakcine na ovaj soj upitan, kao i dejstvo antitela na njega.

Inače, Hairo Mendez-Riko, stručnjak za virusne bolesti pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za Dojče vele je rekao da za sada nema indicija za agresivno ponašanje lambda-varijante.

- Iako postoji mogućnost veće stope zaražavanja, još uvek nemamo utemeljena istraživanja da bismo taj soj uporedili s varijantama gama i delta.

On je rekao da je vakcina delotvorno sredstvo protiv mutiranih sojeva:

- Sve odobrene vakcine generalno su efikasne protiv svih varijanti korone koji su u opticaju širom sveta. Nema razloga da pretpostavimo da to nije tako kod soja lambda.

Kako je u Srbiji i zvanično potvrđen delta soj‚ postavlja se pravo pitanje kada će kod nas doći i novi lambda soj.

Prof. dr Kuljić-Kapulica rekla je da se virus sa Južne Amerike proširio na svet, pa i neke delove Evrope, te da nam je stoga sve bliže.

- Lambda soj proširio se i po svetu, a ima ga i po Nemačkoj, Italiji, Engleskoj, Australiji. Iako konsekvence još nisu poznate, definitivno je da se i on brzo širi. Inače, varijanta lambda prvi put se pojavila avgusta 2020. u Peruu. Skoro godinu dana kasnije, taj soj tamo dominira sa 82 odsto. U Čileu taj soj prouzrokuje već svaku treću infekciju.

Sledi nam novi talas?

Srbija u poslednjem periodu ima pad u broju obolelih od virusa korona. Ipak, prema rečima Nade Kuljić-Kapulice nije isključeno da ćemo imati novi talas.

- Virusu baš ne pogoduje našem klimatskom periodu. Ima ga manje zbog vrućina, ali prevashodno zato što se sve više ljudi vakciniše. Problem može da nastane kad zahladni i smanji se UV zračenje jer tada virus lakše preživljava. Svakako je savet pridržavati se i dalje mera zaštite i vakcinisati se, kako bi se ovoj pošasti što pre stalo na put - rekla je Kapulica.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni