FELJTON - MASAKRE NA MARKALAMA ISCENIRALI AGENTI CIE: Taktika prljavog podmetanja teških zločina izum je Amerikanaca

Pišu: Ljuban Karan i Ilija Kajtez

25. 11. 2023. u 18:00

GENERAL Jovan Milanović je u ruci imao dokument koji dokazuje da je teroristički i krajnje bezdušan masakr na pijaci Markale u Sarajevu insceniran kako bi za taj zločin bila optužena srpska strana:

ФЕЉТОН - МАСАКРЕ НА МАРКАЛАМА ИСЦЕНИРАЛИ АГЕНТИ ЦИЕ: Тактика прљавог подметања тешких злочина изум је Американаца

Foto Iz knjige "Jovan Milanović: najveći srpski obaveštajac"

„Kolega iz NATO-a, kojije imao uvid u dokumenta amerinke vojske o Markalama, preneo mije dokaze da je ta akcija uvežbavana na američkom poligonu  kraj grada Aleksandrija u Virdžiniji u prisustvu oficira Armije BiH. Tamo su napravili kopiju sarajevske pijace i imali `Generalne probe` tragedije pre februara 1994. godine.“

Istražujući ovu informaciju Milanović je, zapravo, raskrinkao model po kojem SAD i neke drute članice NATO, pre svega Velika Britanija i Francuska, izazivaju krize i stvaraju povode za agresiju radi ostvarivanja geostrategijskih ciljeva širom sveta. U vezi sa tim, Milanović dalje kaže:

„Tim povodom, SAD su sa bošnjačkim snagama, kako bi pripremile masakr na pijaci Markale kao povod za agresiju na Republiku Srpsku i njeno uništenje, izvele eksperiment na američkom poligonu korišćenjem maketa - raspored pijačnih tezgi i neposrednog okruženja, u mestu Aleksandrija u blizini Vašingtona, u blizini reke Potomak.

Alija Izetbegović i njegovi najbliži saradnici su bili ideolozi ove akcije. CIA je bila nosilac psihološke operacije `da su srpske oružane snage organizovale i izvele masakr sa okolnih brda oko te lokacije`. Koristili su iskustva iz prethodne terorističke akcije koju su izveli u ulici Vase Miskina kako bi proračunali efekte ovog novog masakra.“

Foto Iz knjige "Jovan Milanović: najveći srpski obaveštajac"

Originalni koncept na osnovu kojeg je general Jovan Milanović 7. avgusta 1998. godine dostavio izveštaj iz Brisela Generalštabu VJ o tome kako je teroristički akt na sarajevsku pijacu Markale uvežbavan i insceniran,

sa upozorenjem da bi nešto slično moglo da se dogodi na Kosmetu (tako je je predvideo motažu iz Račka koja se  dogodila 15. januara 1999.). Na originalni tekst koncepta neke primedbe su dopisane flomasterom mnogo kasnije.

TOKOM istraživanja modela prljavih psiholoških akcija NATO pakta koje treba da obezbede povod za agresiju i ujedno satanizuju protivnika, general Milanović je utvrdio da je britanski učesnik rešavanja sukoba na teritoriji BiH, Robert Oven, napisao knjigu u kojoj je opisao masakr na pijaci Markale i, iz razumljivih razloga, nije otvoreno optužio bošnjačke snage, ali je ostavio otvorenu sumnju. Ono što fascinira kao veliki obaveštajni uspeh jeste činjenica da je generala Milanovića prilikom istraživanja ovih prljavih akcija NATO njegov izvor iz struktura NATO pakta upozorio na to da je Alijansa donela odluku o agresiji na SR Jugoslaviju i da će izvesti neku sličnu terorističku operaciju koja će poslužiti kao povod za pokretanje agresije - što se kasnije i dogodilo.

Znači, Milanović je već početkom avgusta, pola godine pre insceniranja masakra u Račku 15. januara 1999. godine, koji je poslužio kao direktan povod za agresiju na SR Jugoslaviju, upozorio Obaveštajnu upravu Generalštaba, pa tako i državni vrh, na to da će se tako nešto dogoditi i da će povod za agresiju na SR Jugoslaviju biti insceniran po modelu psiholoških operacija koje su postale ustaljena praksa NATO pakta. Kao ekskluzivan dokument general Milanović nam je ustupio fotokopiju svog koncepta na osnovu kojeg je sastavio izveštaj u Briselu i dostavio ga Obaveštajnoj upravi GŠ u Beogradu. U trenutku kada nam je predao fotokopiju koncepta, na njoj je svojom rukom upisao da je to bilo „upozorenje za Račak koji će se dogoditi“ i povezao to sa prethodnim masakrima na sarajevskoj pijaci Markale. Ono što je ovde bitno jeste to da je rano upozorenje rezultat dobrog funkcionisanja obaveštajne mreže „Olimpik“, kojoj ništa više od važnih odluka NATO mašinerije nije moglo da promakne. Sve je besprekorno funkcionisalo i ništa za nas više nije bilo tajna kada su u pitanju pripreme za agresiju.

MILANOVIĆEV  predlog je bio da se ova informacija prosledi medijima kako bi bila osujećena realizacija prljave psihološke operacije, ali se njena inscenacija ipak dogodila. Akcijom je rukovodio agent CIA Vilijam Voker, pod maskom šefa kosovske verifikacione misije OEBS.

Bili su to sami počeci potpunog usvajanja novih metoda hibridnog ratovanja u obliku taktike prljavog podmetanja teških zločina suprotnoj strani. Te sumanute akcije surovog ubijanja svojih sunarodnika ili saveznika pratila je izuzetno moćna i unapred pripremljena propagandna aktivnost koja je trebalo da satanizuje protivnika.

PODMETANjE zločina će postati i sastavni deo vojnih operacija u kojima se povod za agresiju ne može isprovocirati, već se mora inscenirati. Svi su sumnjali u podmetanje, ali je general Milanović prvi imao tačnu informaciju o tome kako se ono priprema i provodi, i o tome je na vreme upozorio naše državno i vojno rukovodstvo. Iako su svi ti slučajevi podmetanja raskrinkani, što obaveštajnim putem, što naučnim analizama i eksperimentima, zapadna medijska propaganda je toliko jaka da za zapadnu populaciju i dalje važi ta projektovana „istina“, dok se ona prava istina potpuno ignoriše. Istinu ignorišu sve vreme, do danas, ne samo zato što je za njih duboko kompromitujuća, nego što je i dalje redovno sredstvo na koje se oslanja agresivna propaganda za kompromitaciju i diskreditaciju protivnika, koji najčešće ne može da dokaže da nije počinio zločin koji mu se podmeće. Sve je počelo kao nekakva pojedinačna supertajna prljava akcija, iz nužde, kako bi u nedostatku argumenata bila opravdana agresija ili mešanje u unutrašnje stvari suverene države, ne samo pred „međunarodnom zajednicom“, nego i pred  saveznicima, a nastavilo se u vidu njene primene kao standardne metode hibridnog, ali i konvencionalnog ratovanja. Ovu, nažalost, široko usvojenu metodu slobodno možemo tretirati kao još jedan prljavi izum američke CIA. 

UDRI PO SVOJIMA

METODA „udari po svojima i pokaži na protivničku zastavu“ na Balkanu je usavršena u akcijama Markale 1 i 2, Tuzlanska kapija, Vase Miskina, pa sve do montiranja „Račka“ koji je poslužio kao povod za agresiju na SRJ. Danas se takva prljava podmetanja koriste u Ukrajini kako bi ruska vojska bila satanizovana. Takve akcije, iako svakoj normalnoj osobi degutantne, toliko su se svidele zapadnim stratezima hibridnog rata, da su postale standardna instruktaža i obuka svih onih koje su nakon toga podržavali u nekom ratu.

SUTRA: GENERAL SPAŠAVA HILjADE ŽIVOTA U REPUBLICI SRPSKOJ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!