STREPTOKOKNI SINDROM HARA JAPANOM: Retka i opasna bakterijska infekcija širi se rekordnom brzinom

I. K.

28. 03. 2024. u 17:40

STRUČNjACI upozoravaju da se retka, ali opasna bakterijska infekcija širi rekordnom brzinom u Japanu, a zvaničnici se bore da identifikuju uzrok.

СТРЕПТОКОКНИ СИНДРОМ ХАРА ЈАПАНОМ: Ретка и опасна бактеријска инфекција шири се рекордном брзином

Foto Shutterstock

Očekuje se da će broj slučajeva u 2024. godini premašiti prošlogodišnje rekordne brojke, dok raste zabrinutost da će najoštriji i potencijalno smrtonosni oblik streptokokne bolesti grupe A - sindrom streptokoknog toksičnog šoka (STSS) - nastaviti da se širi, nakon što su prisustva visoko virulentnih i zaraznih sojeva potvrđeni u Japanu.

- Još postoji mnogo nepoznatih faktora u vezi sa mehanizmima iza fulminantnih (teških i iznenadnih) oblika streptokoka, a mi nismo u fazi u kojoj možemo da ih objasnimo, naveo je Nacionalni institut za infektivne bolesti Japana. Dok se smatra da su stariji ljudi pod većim rizikom, soj grupe A dovodi do više smrtnih slučajeva među pacijentima mlađim od 50 godina. Od 65 osoba mlađih od 50 godina kojima je dijagnostikovan STSS između jula i decembra 2023. godine, umrla je skoro trećina, ili 21 - objavio je list "Asahi Šimbun", a prenosi Gardijan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje