SEZONA JE ALERGIJA: Ako antihistaminici ne pomažu - imunoterapija je jedino rešenje

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

30. 03. 2024. u 07:30

UKOLIKO ovih dana imate tegobe sa sinusima, velika je verovatnoća da to nije posledica infekcije, već - alergija.

СЕЗОНА ЈЕ АЛЕРГИЈА: Ако антихистаминици не помажу - имунотерапија је једино решење

Foto Shutterstock

To je, takođe, razlog i ako intenzivno kijate, suze vam oči, svrbe grlo i nos... a krivac su poleni breze, vrbe, tise ili čempresa. U Agenciji za zaštitu životne sredine napominju da su ovi poleni drveća u prekograničnim vrednostima. Od tolerantnih 30 polena po kubnom metru vazduha, breze ima čak 165, a ona je najjači alergen među drvećem.

Stručnjaci ističu da oko 35 odsto građana Evrope ima neki vid alergije, što bi ugrubo računato značilo da više do dva miliona stanovnika Srbije pati od ovog tipa narušenog zdravlja.

Doktor Sofija Varagić Ivanović, načelnica Odeljenja alergologije i kliničke imunologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu kaže da je alergijska kijavica retko izolovana, već je po pravilu udružena sa alergijskom upalom sinusa, rinosinuzitis, simptomima alergijske astme, odnosno sviranjem u grudima, nedostatkom vazduha, gušenjem, bronhospazmom:

- Zato je potrebno alergijsku kijavicu dijagnostikovati na vreme, identifikovati uzročnika, odnosno vrstu polena koja je izaziva i pravovremeno započeti lečenje, da ne bi došlo do intenziviranja tegoba i propagacije alergijskih reakcija.

Naša sagovornica ističe da je prvi korak nakon dijagnostikovanja alergijskih reakcija izazvanih polenom izbegavanje kontakta sa alergenom:

TRAVE I KOROVI

ZA nepunih mesec dana u vazduhu će se pojaviti i poleni trava koji uzrokuju iste tegobe kao i kod onih koji su alergični na polene drveća. Najjači alergeni u Srbiji su poleni breze od drveća i polen ambrozije od korova. Poleni trava su alergeni sa nešto nižim stepenom alergenosti, ali period cvetanja najduže traje i najviše ljudi ispoljava osetljivost baš na polen trava.

- Ipak, činjenica je da je to retko dovoljno za eliminaciju tegoba pa je neophodna primena farmakoterapije. Prva linija je primena antihistaminika, jednom dnevno. Doza se može povećati ako to zahteva klinička slika, ali samo uz odobrenje lekara. Osim u obliku tableta, antihistaminici se na našem tržištu mogu naći i u obliku kapi za oči i kapi za nos. Uz antihistaminike uključuju se intranazalni kortikosteroidi, obavezno sa prethodnom primenom slanih rastvora za toaletu nosa. Kod pacijenata sa simptomima donjih disajnih puteva dodaju se i lekovi iz grupe antileukotrijena.

Određeni broj pacijenta ima tegobe i uz propisanu terapiju.

- Ukoliko pacijent nema poboljšanje nakon primene farmakoterapije, savetuje se alergenska imunoterapija - kaže dr Varagić Ivanović. - Ona se sprovodi u vidu potkožnih injekcija ili se pije u vidu kapi ili tableta. Ova terapija jedina utiče na uzrok nastalih alergijskih reakcija i ima dugoročni efekat. Sprovodi se samo u specijalizovanim ustanovama pod nadzorom lekara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U ŠOKU: Ovo su Rusi uradili predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta (VIDEO)