OPREZ AKO VAM POŽUTI KOŽA: Proverite da nemate simptome koji ukazuju na tumor jetre

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

23. 11. 2023. u 12:00

KADA se pojavi žuta prebojenost kože i beonjača najčešće se posumnja na žuticu.

ОПРЕЗ АКО ВАМ ПОЖУТИ КОЖА: Проверите да немате симптоме који указују на тумор јетре

Foto Shutterstock

Međutim, ovaj simptom može da ukaže i na tumor jetre. Ukoliko se uz pojavu žutila jave i bol u trbuhu i nadutost, otok potkolenica i oko članaka, svrab kože, to su najčešće pouzdani znaci formiranog tumora.

Doktor Gunjić, abdominalni hirurg kaže da nisu sve tumorske promene u jetri maligne:

- Najčešće benigne promene su proste ciste koje ne zahtevaju hirurško lečenje, parazitarne ciste koje se leče hirurškim putem, i hemagiomi koji zahtevaju praćenje sve dok ne dostignu dijametar koji uzrokuje tegobe.

Da bi se otkrio uzrok tegoba koje može da stvori tumor jetre, prvo bi trebalo otići na pregled kod izabranog lekara.

- Specijalista opšte prakse uputiće pacijenta na laboratorijske analize transaminaza (AST, ALT), GGT, alkalne fosfataze, bilirubina (ukupni i direktni) - kaže dr Gunjić. - Nakon toga potrebno je da se uradi ultrazvučni pregled stomaka na kome se osim veličine, oblika ivca i strukture same jetre, mogu videti i žučni putevi izvan i unutar same jetre što je svakako koristan podatak za dalju dijagnostku eventualnog oboljenja.

Dalji tok lečenja usled pozitivnih nalaza može da se odvija kod hirurga ili gastroenterologa.

- Ukoliko postoji proširenje žučnih puteva dijagnostikuje se mesto eventualne prepreke, odnosno zaglavljen kamen u žučnom vodu ili tumor - priča dr Gunjić. - Ovo često zahteva dodatnu dijagnostiku - magnetnu rezonancu jetre sa snimanjem žučnih i pankreasnih kanala, ili endoskopsko snimanje žučnih puteva. U slučaju da postoje fokalne promene u jetri dijagnostika se nastavlja dalje, što obično zahteva gastroskopiju i kolonoskopiju, kao određivanje vrednosti tumorskih markera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave