REDOVNO KRETANJE KAO TABLETA PROTIV BOLOVA: Na vreme "očistite" i "podmažite" zglobove

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

19. 10. 2023. u 11:45

KADA zbog stalnih bolova u leđima i drugim delovima tela potražite pomoć izabranog lekara, nemojte da se začudite ako vam za terapiju propiše da pojačate fizičku aktivnost.

РЕДОВНО КРЕТАЊЕ КАО ТАБЛЕТА ПРОТИВ БОЛОВА: На време очистите и подмажите зглобове

Foto Shutterstock

Jer, vežbe i redovno kretanje omogućavaju brojne prednosti za zdravlje, a među njima je i ta da na telo deluju poput tablete protiv bolova. Zato, ako patite od reume, okoštavanja ili bolova u mišićima nemojte da čekate da zahladi, jer će vam se stanje samo pogoršati, već obujte patike i fizički se aktivirajte.

Doktor Nikola Roganović, reumatolog, kaže da je pokret glavni mehanizam preko kojeg zglobovi dobijaju "podmazivanje":

- Sinovijalna membrana zgloba koja se nalazi sa unutrašnje strane zglobne kapsule proizvodi sinovijalnu tečnost, a sinovijalna tečnost omogućava ishranu hrskavice, putem procesa difuzije i vlaženje tj. "podmazivanje" zgloba. Sinovijalna tečnost praktično deluje kao ulje u motoru u kolima. Da bi zglobovi ostali "podmazani", oni moraju da se pokreću.

Naš sagovornik objašnjava da pokret u zglobu aktivira i gene odgovorne za regeneraciju hrskavice, a dolazi i do aktivacije biološkog procesa autofagije kojom se uklanjaju oštećene ćelije i omogućava "čišćenje" zgloba.

Aktivnost zglobova je važna i kod postojanja bolova u njima.

- Najbolje vežbe su one kod kojih nema preteranog opterećenja zglobova i koje često ponavljamo - kaže dr Roganović. - Adekvatnim vežbanjem se smanjuje bol i ukočenost u zglobovima, a naravno, važno je da se tokom vežbanja ne ide preko granice bola.

Mišićna masa

REDOVNA fizička aktivnost najbolji je saveznik za smanjenje viška masnih naslaga, dok jača mišićnu masu. Naime, od početka četvrte decenije, na svakih narednih 10 godina gubi se od tri do pet odsto volumena muskulature. Što je osoba manje pokretna, ovaj proces je brži, pa može čak da pređe i granicu od pet odsto. Ali oni koji redovno treniraju znatno ublažavaju smanjenje mišićne mase.

Činjenica je da neka stanja vezana za zglob zahtevaju mirovanje, ali ona su znatno ređa.

- Te situacije su vezane za neka akutna pogoršanja zglobnih tegoba koje su posledica različitih upalnih procesa, kao što su upala zgloba, tetive, burze i praćena su obično jakim bolom, otokom i lokalnim povećanjem temperature - priča naš sagovornik. - Naravno, potrebno je što pre sanirati ova stanja da bi se zglob što brže vratio u funkciju, jer dugotrajna neaktivnost zgloba dovodi do slabljenja okolne muskulature i ubrzanog propadanja hrskavice.

Reumatolog Roganović kaže da već i šetnja od tridesetak minuta značajno smanjuje faktore rizika za brojne zdravstvene probleme uključujući i one vezane za zglobove.

- Kretanje i vežbanje čini naše mekotkivne strukture, odnosno mišiće, tetive, ligamente oko zgloba jačim što omogućava stabilizaciju zgloba i štiti ga od oštećenja - kaže Roganović. - Pored šetanja se posebno preporučuje vožnja bicikla, plivanje, joga, pilates.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)