OBEZBEDITE SE DOK TRAJE SEZONA: Kuvani paradajz štiti od srčanog udara

I. K.

14. 10. 2023. u 19:00

SVEŽI plodovi paradajza su prava riznica hranljivih materija neophodnih zdravom organizmu. Međutim, činjenica je da proces kuvanja paradajza pojačava njegove nutritivne vrednosti. Zato se za kuvani paradjz kaže da je svojevrstan lek iz prirode.

ОБЕЗБЕДИТЕ СЕ ДОК ТРАЈЕ СЕЗОНА: Кувани парадајз штити од срчаног удара

Foto Shutterstock

Ključan sastojak, pogotovo kuvanog soka od paradajza, jeste likopen - moćni antioksidans, koji se smatra najdelotvornijim u odnosu na druge antioksidativne hranljive materije.

Redovno konzumiranje soka od paradajza sprečava začepljenja arterija, pojavu ateroskleroze, raka, oštećenja vida, srčanih oboljenja i drugih hroničnih bolesti.

Istraživanja su pokazala da ljudi sa većom koncentracijom likopena u svom masnom tkivu imaju niži rizik od infarkta miokarda.

Topi masnoće

KUVANI sok od paradajza je idealna dijetalna namirnica jer efikasno utiče na topljenje masnih naslaga, zasićuje, a sadrži obilje hranljivih materija.

Paradajz i likopen povezuju se sa brojnim koristima u zaštiti od malignih oboljenja, posebno raka prostate, želuca i pluća. Još 1999. godine, objavljivani su radovi o efektima konzumiranja likopena u paradajzu i proizvodima od paradajza na različite vrste raka, uključujući karcinom debelog creva i rektuma, pankreasa, želuca, dojke, i usne duplje.

Osobe koje redovno konzumiraju paradajz ili kuvani sok od paradajza imaju značajno smanjen nivo lošeg holesterola (LDL). Nasumično kombinovano istraživanje u vezi sa dejstvom likopena iz paradajza i oksidacijom LDL, koje su sproveli nutricionisti University of Torontos Faculty of Medicine pokazalo je da su učesnici koji su konzumirali namirnice koje sadrže likopen imali značajno sniženu peroksidaciju lipida u krvi, i bržu oksidaciju lošeg holesterola.

Foto Shutterstock

Grupa istraživača iz Španije proučavala je interakciju između antioksidanata iz paradajza i zdravlja creva, a rezultati studije objavljene u časopisu Journal of Functional Foods kažu da je kuvani paradajz efikasniji u poređenju sa sirovim u borbi protiv loših bakterija, jer proces kuvanja pojačava i njegova probiotička svojstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe