DO KADA ĆE NAS GUŠITI ALERGIJE? Ova tri grada na udaru ambrozije, vrednosti polena povećane čak 10 puta

Novosti online

23. 09. 2023. u 09:17

KONCENTRACIJA polena ambrozije u vazduhu u Srbiji trenutno je veoma visoka. Prema tvrdnjama stručnjaka, alergije će nas mučiti sve do 20. oktobra, a u slučaju Miholjskog leta, i duže.

ДО КАДА ЋЕ НАС ГУШИТИ АЛЕРГИЈЕ? Ова три града на удару амброзије, вредности полена повећане чак 10 пута

Foto: Shutterstock

Kraj septembra je najkritičniji kada je u pitanju koncentracija polena amborzije u vazduhu, a sezona alergija traje do 20. oktobra. Ipak, kako tvrdi, ako budemo imali Miholjsko leto, "gušićemo" se sve do novembra, navodi alergolog za medije.

 - Amborzija je kao vodeći alergen trenutno u veoma visokoj koncentraciji i to u većem broju gradova, ali ima tendenciju da se smanjuje. Već je počela da opada, prošao je pik u ovoj koncentraciji. Ako je sudeći po prošlim godinama u Beogradu je ima do 20. oktobra, a kraj septembra je najkritičniji, odnosno najveća je koncentracija. Međutim, ako budemo imali Miholjsko leto, ima tendenciju da se produži do novembra - navodi stručnjak.

On dodaje da je koncentracija polena visoka u mnogim gradovima Srbije, ali je situacija najgora u Valjevu, Čačku, Zaječaru, Bečeju i Beogradu.

 - Ono što je karakteristično za ovaj period je emitovanje polena korovskih biljaka, ima i vrlo malo korena trave. U korovske biljke spadaju ambrozija, pelen, štir i kopriva, dok su od trava obuhvaćene sve. To su poleni koje beležimo na svim mernim mestima u Srbiji, a ima ih 26. Ono što je karakteristično je da se na svim stanicama beleži blagi pad polena ambrozije, ali je prekoračenje od 3 puta iznad graničnih vrednosti, a negde čak i 10 - pojašnjava stručnjak.

Na udaru tri grada

Ono što ovu godinu razlikuje od prethodnih jeste to da Vojvodina više nije crvena zona kada je u pitanju koncentracija polena u vazduhu. Prema njenim rečima, koren se invazivno raširio ka centralnoj Srbiji, a jedan grad se posebno izdvojio.

 - Vojvodina više nije crvena zona za polen ambrozije, sada su najveće dnevne vrednosti u Beogradu, Valjevu i Požarevcu. To znači da se korov invazivno raširio ka centralnoj Srbiji. U Požarevcu je bilo 1970 polenovih zrna po metru kubnom, a granična vrednost je 30. Jasno je koliko su velike vrednosti - napominju stručnjaci.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

BREGA ZAGREJAO FRANCUSKE KOMUNISTE: Sjajan nastup Gorana Bregovića na žurci "Imanitea" u Francuskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)