MORSKA RIBA ZA SVAKI OBROK: Leto i odmor su prilika da trpezu obogatite zdravim plodovima mora

Tatjana Marković

29. 07. 2023. u 18:50

STRUČNjACI za ishranu ističu da je zdravo da se riba na trpezi nađe jednom do dva puta nedeljno.

МОРСКА РИБА ЗА СВАКИ ОБРОК: Лето и одмор су прилика  да трпезу обогатите здравим плодовима мора

Foto: Shutterstock

Međutim, s obzirom na to da se u našoj zemlji riba, pogotovo morska, jede tri puta manje od planetarnog proseka, možete da iskoristite boravak na moru i svoj jelovnik obogatite ribom i morskim plodovima.

Omega 3 kiseline, cink, gvožđe i drugi minerali i vitamini u ribi su neophodni za zdrav život. Činjenica je da stručnjaci širom sveta poslednjih godina sve više skreću pažnju da previše ribe na meniju može da poveća nivo žive u organizmu, (jer se živa u velikim količinama kao produkt zagađenja nalazi u morima), istina je da jelovnik od pet do 10 dana obogaćen ribom ne može da škodi.

Ovoj tvrdnji u prilog ide činjenica da je autor i saradnik časopisa "Njujork Tajms" Pol Grinberg pre par godina odlučio da testira da li je riba zaista toliko zdrava kao što to tvrde stručnjaci i jeo je isljučivo ribu samo godinu dana. Nivo žive u organizmu mu se povećao, ali to je razlog dugotrajne primene samo jedne vrste namirnice. Ali, bilo je i pozitivnih efekata, tvrdio je da se osećao sjajno i da je imao više energije.

Evo kako bi mogao da izgleda petodnevni riblji jelovnik bilo da ste kod kuće ili na moru:

Prvi dan

doručak: riblja čorba, kriška integralnog hleba
ručak: lignje na žaru, salata
večera: pica sa morskim plodovima

Foto: Free Images Pixabay

Drugi dan

doručak: riblja pašteta, dva parčeta integralnog hleba
ručak: riba na žaru sa barenim povrćem
večera: rižoto sa plodovima mora

Treći dan

doručak: riblja čorba, kriška integralnog hleba
ručak: lignje na žaru, salata
večera: pica sa morskim plodovima

Foto: Printskrin/Jutjub/Kuhinja za 10

Četvrti dan

doručak: salata sa tunjevinom

ručak: riblja čorba, kriška integralnog hleba
večera: riba na žaru sa krompir salatom

Foto: Shutterstock

Peti dan

doručak: salata sa morskim plodovima
ručak: lignje na žaru, salata
večera: riba na žaru i rižoto sa povrćem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

EPSKI SKANDAL: Isplivao snimak, žreb za Svetsko prvenstvo namešten!? (VIDEO)