VEĆ POČELI PROBLEMI SA ALERGIJAMA: Polen tise i čempresa u crvenoj zoni

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

04. 03. 2023. u 20:50

AKO vas ovih dana muči kijanje i suzenje očiju, kao i zapušen nos, to je zato što je vazduh već pun polena drveća. Blaga zima i visoke temperature u ovo doba godine utiču na prirodu tako da sezona alergije na polene praktično nema pauzu.

ВЕЋ ПОЧЕЛИ ПРОБЛЕМИ СА АЛЕРГИЈАМА: Полен тисе и чемпреса у црвеној зони

Foto Shutterstock

- U prekomernoj, crvenoj zoni su trenutno poleni tise i čempresa - kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine. - U zelenoj zoni su polenska zrna bresta, jasena, leske, javora, jova i četinara.

Naša sagovornica napominje i da je počela da cveta breza, što praktično znači da je i ona prisutna u vazduhu, a ako potraje lepo vreme biće je sve više. Ovo znači, da oni koji su alergični na polen breze, treba da počnu sa primenom antialergijske terapije.

Agencija za zaštitu životne sredine meri koncentraciju polena na 26 mernih mesta u Srbiji, a uskoro će početi da dobija podatke i sa mernih mesta u Sokobanji, na Zlatiboru i u Obrenovcu. Stručnjaci napominju da je koncentracija polena najveća u jutarnjim satima i po sunčanom vremenu, a da opada prolaskom dana i sa visokom vlažnošću vazduha.

Smatra se da je svega 30 zrna polena po metru kubnom vazduha dovoljno da izazove simptome alergije kod preosetljivih osoba. Polen breze se smatra najjačim među polenom drveća, a slede polen jove, leske, tise, jasena, platana, topole i hrasta, dok se za polen javora, vrbe, graba, borova, bukve i bresta smatra da su slabiji.

Osobe koje su preosetljive na polen drveća mogu da imaju tegobe pri konzumaciji pojedinih biljnih namirnica čiji su sastojci po svojoj strukturi slični strukturi polena na koje je osoba primarno preosetljiva. Zato alergični na polen breze ne bi trebalo u vreme njenog cvetanja da jedu jabuke, kruške, šargarepu, celer, kivi. Ako do ovih unakrsnih alergijskih reakcija i dođe, one se uglavnom ispoljavaju na sluznici usne duplje, kao svrab, otok ili stezanje u grlu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)