KAD SRCE "UDARA" STO U MINUTU: Kako znati i prepoznati šta su normalni otkucaji?

Piše: prof. dr Siniša Pavlović

27. 01. 2023. u 10:50

SVAKA frekvencija srčanog rada do 100 otkucaja u minutu u osnovi ne izlazi iz okvira normalnog, ali ako se održava uz gornju granicu onoga što smatramo normalnim, trebalo bi se posavetovati sa svojim lekarom.

КАД СРЦЕ УДАРА СТО У МИНУТУ: Како знати и препознати шта су нормални откуцаји?

Foto: Shutterstock

Nevezano za godine starosti, frekvencija srčanog rada uz gornju granicu, recimo 95 otkucaja u mirovanju, može da ukaže na nekoliko stvari.

Jedan od čestih uzroka povišene frekvencije je povećana aktivnost štitaste žlezde. To svakako može biti ne samo povišena, nego i njena snižena aktivnost, ali je ta druga, pomalo paradoksalna situacija skoro pa retkost.

Pored toga, uzrok povišenog broja otkucaja može ukazati na klinički manifestnu anemiju, bilo da je u pitanju niži nivo hemoglobina, gvožđa ili ukupnog broja eritrocita. Ovde treba posebno biti oprezan kod starijih pacijenata, jer postoji mogućnost da do anemije dođe zbog dugotrajnog gubitka krvi preko stolice, koji je mali, pa nije vidljiv, ali kada dugo traje može postati problem.

Taj problem je uvek manji od uzroka koji može izazvati krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, pa treba korak po korak ispitati, prvo da li gubitka krvi na ovaj način ima, a potom odakle je.

SAMO PO SAVETU LEKARA

SAVET je svakako da ne odlazite kod lekara sa dijagnozom koju ste "prepoznali" čitajući novine ili internet. Cilj ovakvih članaka je popularizacija zdravog života, brige za očuvanje zdravlja i prepoznavanja simptoma koji će vas usmeriti ka tome da se javite lekaru na redovnu ili vanrednu kontrolu, ali ipak ostavite njemu da proceni koliko simptom zahteva da mu se posveti pažnja i eventualna dijagnostika.

Povišeni puls se može videti i kod osoba koje imaju niži arterijski pritisak, ali se on, kao takav, obično ne održava, nego varira. Taj puls je u stvari reakcija organizma na prenizak pritisak.

Visok puls se može registrovati i kod predgojaznih. Ove osobe vremenom mogu razviti i sindrom srčane slabosti, a da ta srčana slabost bude "zamaskirana" samoobmanjivanjem da je to samo od gojaznosti. Jeste, ali ne samo od gojaznosti.

Ubrzan puls je jedan od kompenzatornih mehanizama kojim srce pokušava da nadoknadi slabost srčanog mišića, pa ako se u dužem vremenskom periodu ne prepozna i ne predvidi adekvatna terapija, može dovesti do značajnog umanjenja kvaliteta života i prerane smrti. Svi ovi uzroci mogu biti međusobno i kombinovani.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri