OPREZNO SA LEKOM PROTIV KIJAVICE: Neželjene reakcije moguće i kod preparata za prehladu

Du. K.

25. 01. 2023. u 16:54

KADA "zakače" prehladu ili grip, mnogi piju sve što im dođe pod ruku, ne vodeći računa da i preparati iz tzv. OTC programa, koji se izdaju bez lekarskog recepta, mogu da imaju neželjene reakcije.

ОПРЕЗНО СА ЛЕКОМ ПРОТИВ КИЈАВИЦЕ: Нежељене реакције могуће и код препарата за прехладу

Foto: Shutterstock

Ili, da ispolje neželjeno dejstvo u kombinaciji sa drugim preparatima, lekovima, pa čak i hranom. Zbog svega toga bi, upozorava magistar farmacije Kristina Kovačević, farmaceut Farmaceutske komore Srbije, trebalo povesti više računa koji preparati za ublažavanje simptoma prehlade ili gripa mogu bezbedno da se koriste.

- U apotekama postoje brojni lekovi u vidu praškova za pripremu toplih napitaka ili tableta. Oni sadrže dva do pet različitih sastojaka koji istovremeno deluju protiv većine simptoma prehlade i gripa i zato su efikasni u otklanjanju simptoma i vrlo popularni među pacijentima. Za snižavanje temperature i eliminisanje bola obično sadrže paracetamol, ibuprofen ili acetilsalicilnu kiselinu, za eliminisanje začepljenosti nosa i napetost u sinusima tu su pseudoefedrin i fenilefrin, a za zaustavljanje curenja nosa i kijanje feniramin, hlorfenamin. Iako se široko koriste, postoje grupe pacijenata kod kojih nisu bezbedni - kaže mag. farm. spec. Kristina Kovačević.

Zato praškove i tablete koji sadrže sastojke za "otčepljenje" nosa, prema rečima naše sagovornice, treba da izbegavaju osobe sa visokim krvnim pritiskom, a ne smeju da ih koriste ni osobe koje imaju neko ozbiljno kardiovaskularno oboljenje (istoriju srčanog udara, anginu pektoris i sl.). Kontraindikacija je, takođe, i pojačan rad štitaste žlezde, kao i uvećana prostata.

ČAJEVI I MIROVANjE

I kod prehlade i kod gripa, kako kaže mag. farm. spec. Kristina Kovačević, najvažnije je da se organizam ojača za borbu protiv virusa:

- Zato pacijentima savetujemo da se utople, odmaraju, miruju i unose dosta tečnosti, prvenstveno čaja, vode i domaće pileće supe. Savetujemo im da konzumiraju što više svežeg voća i povrća zbog sadržaja vitamina, minerala, antioksidansa i biljnih vlakana. Vrlo je važno da redovno provetravaju prostorije u kojima borave i vlaže vazduh.
- Ove godine u Domu zdravlja Savski venac dali smo 2.500 doza protiv gripa, za 300 više nego prethodne sezone - kaže dr sc. med. Zoran Bekić. - Još nije kasno za one koji se nisu zaštitili protiv virusa influence da to učine, jer pik tek sledi za dve do tri nedelje. Toliko je i potrebno organizmu da razvije imunitet.

- Ove lekove ne treba da piju osobe koje boluju od dijabetesa, jer se može doći do povećanja šećera u krvi - kaže mag. farm. spec. Kristina Kovačević. - Treba da ih izbegavaju i osobe koje se leče određenim antidepresivima ili nekim lekovima protiv napada migrene.

Kada se piju lekovi za "otčepljenje" nosa, kako kaže naša sagovornica, ne treba da se koriste istovremeno kapi i sprejevi za nos koji sadrže efedrin, nafazolin, ksilometazolin, oksimetazolin, tetrizolin, tramazolin, jer se onda duplira terapija i mogu se ispoljiti neželjena dejstva kao što su nervoza, razdražljivost, uznemirenost, glavobolja, vrtoglavica, nesanica, povećanje krvnog pritiska, širenje zenica, ubrzan rad srca. Zato se koriste kombinovani preparati u obliku tableta ili toplih napitaka za terapiju prehlade, jedine kapi i sprejevi za nos koji se mogu primeniti istovremeno su oni na bazi morske vode.

SAMO STARIJIMA OD 16 GODINA

Za ublažavanje neprijatnih simptoma gripa i prehlade treba potražiti savet farmaceuta u apoteci, koji će preporučiti odgovarajuće lekove ili biljne proizvode. Magistar farm. spec. Kristina Kovačević kaže da se u slučaju glavobolje, bolova u mišićima i povišene temperature (iznad 38) preporučuju paracetamol, ibuprofen ili acetilsalicilna kiselina:

- Paracetamol može bezbedno da koristi većina pacijenata i dece, ali kod nekih nije dovoljno efikasan, pa tada biramo ibuprofen ili acetilsalicilnu kiselinu, ali oni nisu bezbedni kod osoba sa čirom, koje koriste lekove za razređivanje krvi, obolelih od astme i u još nekim kategorijama. Acetilsalicilna kiselina se ne sme davati mlađima od 16 godina.

- Praškove i tablete koji sadrže lekove protiv kijavice i za smanjenje "curenja" iz nosa ne treba da koriste osobe koje boluju od glaukoma (visokog očnog pritiska), osobe koje otežano mokre i osobe koje boluju od aritmija - objašnjava mag. farm. spec. Kristina Kovačević. - Ovi lekovi mogu da izazovu pospanost i pojačaju sedativno delovanje lekova za smirenje, što će farmaceut u apoteci uvek pri izdavanju ovakvih preparata za prehladu naglasiti. Takođe, mogu pogoršati otežano pražnjenje creva i izazvati sušenje usta.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024