UZ ORAH NIŽI PRITISAK: Smanjuje loš holesterol i trigliceride, a dovoljna je - šaka dnevno

V. N.

19. 01. 2023. u 20:30

UKOLIKO želite da sprečite nastanak hipertenzije, smanjite loš holesterol (LDL) i nivo triglicerida, jedite šaku oraha na dan.

УЗ ОРАХ НИЖИ ПРИТИСАК: Смањује лош холестерол и триглицериде, а довољна је - шака дневно

Foto: Shutterstock

Osim toga, studije su pokazale da orasi smanjuju i zapaljenja u organizmu i tako ublažavaju simptome hroničnih bolesti kao što su dijabetes, artritis i kardiovaskularne tegobe.

Razlog zašto su orasi zdravi jesu masne kiseline koje sadrže. Inače, za sve orašaste plodove smatra se da su izuzetno zdravi kad se konzumiraju u umerenim količinama, ali orasi se, ipak, zbog sastava i kombinacije masnih kiselina smatraju posebno zdravim.

U poređenju sa drugim orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega-3 masnih kiselina.

Samo 30 g oraha sadrži 2,5 grama alfa-linoleinske kiseline (ALA), polinezasićene masti koja je neophodna u ishrani. Orasi sadrže i antioksidanse, molekule sposobne da usporavaju ili sprečavaju oksidaciju, što štiti ćelije od oštećenja izazvanog starenjem.

Vlakna kojim obiluju orasi doprinose dugom osećaju sitosti, što sprečava prejedanje i gomilanje kilograma.

Brojna istraživanja koja su rađena, sa ciljem da se ispitaju zdravstvene koristi koje orasi imaju za ljudski organizam, pokazala su da je količina od šest do sedam oraha (oko 30 g), optimalna količina koja bi trebalo da se pojede u toku jednog dana.

Foto: Free Images Pixabay

 

Čaj od opni snižava temperaturu

ČAJ od opni koje razdvajaju mesnati deo oraha, pokazao se kao veoma efikasan za pročišćavanje srčanih arterija, za prevenciju srčanih bolesti i snižavanje visoke telesne temperature. Uveče potopite četiri do pet opni u vodu, a ujutro od njih skuvajte čaj. Pijte čaj na prazan stomak. Najbolje bi bilo da ga pijete svakog dana, jer on reguliše krvni pritisak i ublažava bolove u grudima.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!