SAVET JAPANSKOG STRUČNJAKA (105) ZA DUGOVEČNOST: Sok od pomorandže sa malo maslinovog ulja svaki dan

V. N.

03. 01. 2023. u 21:47

VELIKA disciplina u životnim navikama vezana za zdravu ishranu, fizičku aktivnost, izbegavanje poroka kao što su cigarete i alkohol, možda ipak ne vodi do dugovečnosti.

САВЕТ ЈАПАНСКОГ СТРУЧЊАКА (105)  ЗА ДУГОВЕЧНОСТ: Сок од поморанџе са мало маслиновог уља сваки дан

Foto Shutterstock

Bar, sudeći prema japanskom lekaru dr Sigeakiju Hinohariju, koji je doživeo 105 godina, a kako je sam pisao, njegov dug životni vek nije bio povezan sa strogim režimom ishrane ili vežbanjem, niti nekim posebnim navikama. Ovaj bivši predsednik Međunarodnog univerziteta Sveti Luka u Tokiju, poznat je kao autor knjige "Živeti dugo, živeti dobro" i veoma zanimljivim savetima za dugovečnost.

- Najbolje je ne zamarati telo sa previše pravila, kao što je pridržavanje strogog vremena za ručak ili spavanje, na primer - rekao je dr Hinohara u jednom intervjuu za "Japan tajms" .

Ipak, postojala je barem jedna rutina koje se zaista držao: dr Hinohara bi svaki dan za doručak popio kafu, čašu mleka i malo soka od pomorandže sa kašikom maslinovog ulja.

- Maslinovo ulje je odlično za arterije i održava moju kožu zdravom - rekao je za jedan japanski list.

Foto Shutterstock

Njegov ručak se sastojao od mleka i nekoliko kolačića, a često uopšte ne bi ni ručao, jer je bio prezauzet da bi jeo. Večera je obično bila sastavljena od povrća, malo ribe i pirinča, odnosno dva puta nedeljno po 100 grama nemasnog mesa, rekao je dr Hinohara novinarima.

Ovaj lekar je verovao da je održavanje telesne težine pod kontrolom ključno za dug život i dobro zdravlje.

- Svi ljudi koji dugo žive, bez obzira na nacionalnost, rasu ili pol, imaju jednu zajedničku stvar: niko nema prekomernu težinu - istakao je on.

Iako se činilo da dr Hinohara nije puno jeo, rekao je da nikad nije gladovao, jer je bio usredsređen na svoj posao, što je takođe moglo da bude tajna njegove dugovečnosti.

- Nema potrebe da se ikada penzionišete, ali ako morate, to bi trebalo da bude mnogo posle 65. godine - naglasio je.

Foto: Free Images Pixabay

Dr Hinohara je dodao da čovek u životu najpre radi za svoju porodicu i za postizanje svojih ciljeva, što traje sve do 60. godine. On je posle svoje 65. godine radio 18 sati dnevno, i to sedam dana nedeljno, najčešće kao volonter i "voleo je svaki taj minut koji je proveo radeći", izjavio je u jednom intervjuu.

Volontirao je do poslednjih nekoliko meseci pre smrti. Umro je u 105. godini 18. jula 2017. godine.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri