LIGAMENT SE OPORAVI TEK ZA OSAM MESECI: Jedna od najčešćih ortopedskih povreda kompleksno se leči

I. Kovačić

19. 10. 2022. u 10:50

KADA pojavi bola prethodi osećaj da je koleno "prošetalo", a zatim se javi otok i ograničenje pokreta, reč je o povredi ligamenata ovog zgloba.

ЛИГАМЕНТ СЕ ОПОРАВИ ТЕК ЗА ОСАМ МЕСЕЦИ: Једна од најчешћих ортопедских повреда комплексно се лечи

Foto: P. Milošević

Da li će ovu povredu lekar da leči konzervativno ili hirurški, zavisi od dijagnostike, od koje najpouzdaniju sliku omogućava magnetna rezonanca. Oporavak zahteva vreme od minimum tri nedelje do čak osam meseci.

U intervjuu za "Novosti" dr Dejan Aleksandrić, specijalista ortopedske hirurgije Instituta "Banjica" i lekar fudbalske reprezentacije Srbije, kaže da ne postoji jasna predispozicija za nastanak povreda ligamenata, niti se one povezuju sa bilo kojim stanjem ili oboljenjem:

- Povrede ligamenata se najčešće javljaju kod mlađe, sportski aktivne populacije, prilikom bavljenja aktivnostima koje uključuju naglu promenu pravca. Međutim, one mogu da nastanu i kod osoba koje fizički nisu aktivne. Povrede prednje ukrštene veze ligamenata kolena predstavljaju najčešću povredu koja se javlja u ženskom sportu, što se dovodi u vezu sa konstitucijom i građom ženskog tela. Takođe, slabost natkolenih mišića može doprineti lakšem nastanku povrede, pogotovo kada govorimo o rekreativnom bavljenju sportom, gde je česta pojava da se nedovoljno pripremljeni i zagrejani izložimo većem fizičkom naporu, što može dovesti do posledica u smislu oštećenja ligamenata.

* Kakav je protokol kada se povrede ligamenti?

- Najbitnije je da se postavi dijagnoza, i zato je neophodno da se sprovede klinički pregled kod ortopeda, koji se upotpunjuje rendgenskim snimkom, kao i pregledom magnetnom rezonancom. Ultrazvučni pregled u najvećem broju slučajeva nije od koristi, s obzirom na to da su ligamenti mekotkivne strukture koje se nalaze i u unutrašnjosti zgloba, pa magnetna rezonanca predstavlja zlatni standard u dijagnostici ovih povreda.

UPITAN NASTAVAK KARIJERE

* Mogu li profesionalni sportisti posle operacije ligamenata ponovo na teren?

- Nažalost, i pored sveg uloženog napora i timskog rada, procenat povratka profesionalnih sportista na teren nakon operacije, na nivo kao pre povrede je negde oko 60 odsto, što govori u prilog kompleksnosti celokupnog procesa lečenja. Kod populacije koja se rekreativno bavi sportskim aktivnostima, funkcionalni zahtevi su manji, te se uz poštovanje propisanih protokola postižu zadovoljavajući rezultati.

* Koje terapijske opcije su na raspolaganju?

- Kada se radi o udruženim povredama više ligamenata neophodno je sagledati celokupnu situaciju i napraviti adekvatan plan lečenja. Kod povrede prednje ukrštene veze ligamenata kolena, zbog njihove anatomske pozicije, nije moguće spontano zarastanje, već se mora pristupiti rekonstruktivnim hirurškim procedurama u cilju ponovnog postizanja stabilnosti kolena.

* Dakle, povrede ligamenata kolena se uvek operišu?

- Ne, sve zavisi o kojim ligamentima kolena je reč. Kada pričamo o povredama bočnih (kolateralnih) ligamenata ili zadnjeg ukrštenog ligamenta kolena, u zavisnosti od stepena povrede, dolazi u obzir lečenje neoperativnim putem, imobilizacijom kolena u trajanju od tri do četiri nedelje, nakon čega sledi period rehabilitacije.

Foto: P. Milošević

* Koliko je zahtevna operacija prednjeg ukrštenog ligamenta kolena?

- Operacije prednje ukrštene veze su kompleksne i u današnje vreme se izvode artroskopskim putem, odnosno kroz dva reza promera od 0,5 do jedan santimetar, uz pomoć kamere i specifičnih artroskopskih instrumenata. Razlike u tehnikama postoje u zavisnosti od mesta uzimanja grafta, odnosno tetive, pomoću koga se radi rekonstrukcija oštećenog ligamenta. Najčešće se koriste tetive mišića zadnje lože, čašični ligament sa ili bez koštanog dela, ili tetive četvoroglavog mišića (kvadricepsa), u zavisnosti od čega je neophodno napraviti još jedan rez kako bismo pristupili željenoj strukturi.

* Operacijom se ne završava lečenje.

- Od izuzetne je važnosti napomenuti i da je kod svih mekotkivnih povreda hirurško lečenje, odnosno operacija samo prva faza lečenja. Adekvatna i pravovremena rehabilitacija koja prati propisani protokol je neizostavni deo lečenja bez koga rezultat neće biti zadovoljavajući. U idealnim okolnostima, da bi se postigao željeni rezultat, neophodna je bliska saradnja hirurga i fizioterapeuta, a kod profesionalnih sportista i kondicionog trenera. Potpuni oporavak može da se očekuje za šest do osam meseci. Međutim, pacijent već četiri do šest nedelja nakon operacije može neometano da nastavi sa normalnim životnim aktivnostima, uz zabranu, odnosno ograničenja vezana za bavljenje sportom.

POSEBNA OBAZRIVOST SA DECOM

* Kako se saniraju povrede ligamenata kod dece?

- Kod dece mlađeg uzrasta, kod koje je došlo do povrede prednje ukrštene veze ligamenata kolena u trenutku dok koštani rast još nije završen, treba biti vrlo obazriv. Najbolje je odložiti operativno lečenje do prestanka rasta ili primeniti neku od tehnika koje čuvaju hrskavičnu ploču rasta.

* Koliko dugo su potrebne štake?

- Hod sa štakama trebalo bi da traje makar do skidanja konaca, da bi se zatim dozvolilo postepeno povećanje opterećenja na operisanu nogu i odbacivanje pomagala i uspostavljanje normalne šeme hoda. Poželjno je što pre otpočeti sa fizikalnom terapijom u cilju smanjenja postoperativnog otoka, obezboljavanja, aktivacije natkolenih mišića i povećanja pokretljivosti u operisanom kolenu. Po uspostavljanju punog obima pokreta otpočinje se sa vežbama za jačanje natkolenih mišića, uz postepeno povećanje aktivnosti u smislu vožnje trenažnog bicikla, pravolinijskog trčanja do postepenog povratka za sport specifičnim aktivnostima. Uprkos mnogim pokušajima da se taj proces oporavka skrati, neophodan je period oporavka od minimum šest do osam meseci, kako bi došlo do razvoja proprioceptivnih osobina grafta, odnosno do neurovaskularnog prorastanja. Drugim rečima, kako bi se zadovoljili biološki kriterijumi neophodni za adekvatno funkcionisanje rekonstruisanog ligamenta.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri