BELI SLEZ ZA ISKAŠLJAVANJE, DIJAREJU I URINARNU UPALU: Zaboravite na lekove, dovoljan vam je čaj

V. N.

13. 10. 2022. u 10:50 >> 15:19

U OVO doba godine bere se beli slez, biljka koja efikasno umiruje kašalj, ali podstiče iskašljavanje, smiruje iritirane puteve varenja i uspešno sanira upalu mokraćnih puteva.

БЕЛИ СЛЕЗ ЗА ИСКАШЉАВАЊЕ, ДИЈАРЕЈУ И УРИНАРНУ УПАЛУ: Заборавите на лекове, довољан вам је чај

Foto: Shutterstock

Beli slez primenjuje se i kod bronhitisa i kamena u mokraćnim putevima. Koren i list belog sleza sadrže sluzi koje umiruju sluznice stvarajući zaštitni sloj oko njih. Sluzi smiruju kašalj, smanjuju iritacije upaljenih sluznica želuca, creva i imaju hipoglikemijsko dejstvo, a pritom stimulišu obnavljanje ćelija.

Sam koren belog sleza vrlo povoljno deluje na zdravlje kože. On ima protivupalno dejstvo u slučaju čira na koži, ekcema i brojnih dermatitisa. Istraživanjima je otkriveno da upotreba masti koja sadrži 20 odsto ekstrakta korena belog sleza smanjuje iritaciju kože. Istraživači su ukazivali da biljka stimuliše određene ćelije koje imaju antiupalno delovanje.

Činjenica je da koren belog sleza ima i antibakterijsko delovanje, što ga može učiniti efikasnim u zaceljivanju rana.

Noviji rezultati istraživanja na životinjama ukazuje da ekstrakt korena belog sleza ima potencijal za lečenje gram-pozitivnih bakterija. Ove bakterije su odgovorne za više od 50 odsto infekcija koje se javljaju i uključuju i superbakterije otporne na antibiotike. Testiranjem lokalne primene na rane životinja, ekstrakt je značajno povećao zarastanje. Naučnici su, takođe, došli do saznanja da koren belog sleza može delovati kao analgetik za ublažavanje bolova, kao što su bol ili grebuckanje u grlu. Tokom studije korišćen je tečni ekstrakt, od dva do pet mililitara tri puta na dan.

Foto: Free Images Pixabay

Recept za pripremu čaja

Jednu kašiku iseckanog korena preliti sa šoljom prethodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti od pola sata do sat, a zatim procedite kroz tanak sloj pamuka. Pijte više puta dnevno po želji zaslađen medom. Deci je potrebno da se daje po jedna kašika mlakog čaja na svaka dva sata.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju