PRESUDNA PREVENTIVA: Rak prostate sve češće pogađa mlađe muškarce

Novosti online

06. 10. 2022. u 00:11

SVAKE godine u Evropi do 400 hiljada muškaraca dobije rak prostate.

ПРЕСУДНА ПРЕВЕНТИВА: Рак простате све чешће погађа млађе мушкарце

Foto: V. Mitrić

Sve češće su na udaru i mlađi muškarci. O tome šta se promenilo u lečenju ovih pacijenata, razgovarali su urolozi iz regiona. U Srbiji godišnje rak prostate dobije oko 2.300 muškaraca, a premine njih oko hiljadu. Identično je i u regionu. Brža i bolja dijagnostika to bi mogla da promeni.

- Poboljašana dijagnostika vezana za multiparamestrijsku magnetnu rezonancu, pet skener, o kojem se mnogo govori poslednjih godina, i uvođenje nove metode koja se uvodi u regionu, a to je takozvana fuziona biopsija, koja ima veliku senzibilnost i omogućava da u što ranijem periodu otkrijemo veći broj pacijenata - kaže prof. dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju, UKCS.

U zbrinjavanju ovih pacijenata nekima pomažu i roboti.

- Do sada smo operisali oko 300 bolesnika. Bolesnici nakon ove metode se vrlo brzo oporavljaju, vrlo brzo postaju mobilni, već sledećeg dana ustaju, hodaju, ranije odlaze kući - rekao je doc. dr Tvrtko Hudolin, urolog iz Zagreba.

Osim bolje dijagnostike menja se i svest muškaraca.

- Oni dolaze ranije na pregled, i ako se nađe karcinom prostate, to je u poslednje vreme u ranijem stadijumu - izjavio je prof. dr Sotir Stavridis, urolog iz Skoplja.

- Zato što su dostupne jako informacije. Sami se javljaju - bez tegoba - dodaje prof. dr Benjamin Kulovac, urolog iz Sarajeva.

- Samo tako pacijentima možemo obezbediti višegodišnje preživljavanje uz dobar kvalitet života - ističe prof. dr Džamić.

Od raka prostate ne obolevaju samo stariji muškarci, stručnjaci iz regiona uočavaju da se spustila starosna granica, pa su na udaru i mlađi. Urolozi su naveli da su njihovi najmlađi pacijenti imali 45, 36, 40, 54 godine...

Zato sa ovogodišnjeg Adriatik urološkog foruma stručnjaci još jednom podsećaju muškarce - posle pedesete jednom godišnje morate da odete na pregled.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo