BUDITE HUMANI, POSTANITE DAVALAC MATIČNIH ĆELIJA: Za tri meseca upisano više donora nego za prethodne tri godine

B. R.

26. 08. 2022. u 11:04

STUDIJA urađena u Nemačkoj nedvosmisleno je dokazala da se šansa za uspešnost transplantacije matičnih ćelija povećava za 30 odsto ukoliko je donor sa istog geografskog područja.

БУДИТЕ ХУМАНИ, ПОСТАНИТЕ ДАВАЛАЦ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА: За три месеца уписано више донора него за претходне три године

Foto: Novosti

Često je transplantacija matičnih ćelija jedini put ka izlečenju bolesti kao što su akutna leukemija, aplastična anemija, imune deficijencije, urođeni poremećaji metabolizma i drugih, inače većina obolelih neće preživeti. Međutim, svega 30 odsto bolesnika ima podudarnog davaoca matičnih ćelija u okviru svoje porodice, pa nesrodni davaoci upisani u Registar preostaju kao jedina mogućnost.

Iz ovih razloga, Institut za transfuziju krvi Srbije, u okviru kojeg se i nalazi Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, pokrenuo je nacionalnu kampanju "Osloni se na mene" kako bi se povećao broj upisanih davalaca u Registar i podigla svest javnosti o značaju postojanja samog Registra.

Dr Glorija Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi, napominje da pored Beograda, predstavnici Instituta sprovode kampanju i u ostalim gradovima širom Srbije, a sada je na redu Subotica.

- U subotu 27. avgusta od 16 časova na Trgu slobode u Subotici, u okviru "Takmičarskog sajma", Subotičani će imati priliku da se infomišu o značaju postojanja nesrodnih davalaca u našem Registru, kao i da pristupe Registru davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Akcija je podržana i od strane sportskog udruženja "Horizont", koji je ujedno i organizator 5. Subotičkog polumaratona - "Trči kroz istoriju", a koji se održava dan kasnije. Takođe, i u nedelju 28. avgusta, na sam dan održavanja trke, učesnici polumaratona, kao i svi drugi prisutni građani, moći će da se upišu u Registar. Sam čin pristupanja Registru iziskuje svega pet minuta vremena i jednu malu epruvetu krvi uzetu iz periferne vene. Čitava procedura svakako neće umanjiti fizičku spremnost trkača, naprotiv, može samo pojačati takmičarski duh saznanjem da možete nekome doslovno spasiti život - ističe dr Blagojević.

Da bi se za što veći broj naših bolesnika pronašao odgovarajući davalac, potrebno je najmanje 100.000 prijavljenih davalaca u nacionalnom registru, a trenutno je taj broj oko 11.500 upisanih.Iz tog razloga se pacijenti u Srbiji oslanjaju na Svetski registar i humane građane drugih država, pre svega iz Nemačke, Turske, Poljske, Izraela i dr, koji doniraju matične ćelije našim obolelim sugrađanima.

Foto: Novosti

Međutim, traženje nesrodnog davaoca u inostranstvu, preko Svetskog registra, dodatno usporava proces izlečenja, čime se i umanjuju šansa za preživljavanje pacijenta. Na žalost, za jedan broj obolelih davalac se nikada ne pronađe, pa samim tim, šanse za njihovo preživljavanje ne postoje.

O efektima nacionalne kampanje, sa ciljem da približi značaj povećanja broja nesrodnih davalaca u Registru, dr Blagojević ističe da, iako kampanja traje svega nekoliko meseci broj novoprijavljenih davalaca raste, što govori u prilog tome da radimo pravu stvar.

- Za tri meseca je upisano više od 1.500 novih davalaca, a to je do skoro bio neki trogodišnji prosek prijavljenih. Što je više upisanih u Srbiji, to su veće šanse da se podudarni davalac nađe u granicama naše države. S toga pozivam sve Subotičane da dođu u subotu i nedelju na Trg slobode, daju jednu epruvetu krvi, upišu se u Registar i pokažu svoju humanu i ljudsku stranu - zaključuje dr Glorija Blagojević.

Procedura upisa u Nacionalni registar:

- Registru mogu da pristupe zdrave osobe koje imaju između 18 i 45 godina, koje ne boluju od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih oboljenja.

- Sama procedura prijave se sastoji od popunjavanja jednostavnog formulara i davanja uzorka krvi iz vene, kao kada se vadi uzorak za analizu krvne slike.

- Nakon toga na kućnu adresu, prijavljenoj osobi stiže personalizovana kartica koja potvrđuje da je upisana u Registar i pod kojim brojem.

- Kada se jednom prijavi, podaci o toj osobi ostaju u Registru dok ne napuni 60 godina.

Davanje matičnih ćelija

- Davanje matičnih ćelija je potpuno bezbedno i bezbolno.

- Ukoliko se ustanovi da je davalac iz Registra podudaran sa pacijentom kome su potrebne matične ćelije, poziva se u dalju proceduru.

- Prijavljivanje u Registar ne obavezuje i samo davanje matičnih ćelija hematopoeze, sve se svodi na princip dobre volje i ljudsku želju da se pomogne.

- Matične ćelije se mogu prikupiti na dva načina, iz periferne krvi i iz bedrene kosti. Davalac je taj koji bira način na koji će dati matične ćelije.

- Ukoliko je davalac podudaran sa nekim od obolelih i prihvati da uđe u dalju proceduru, obavlja se lekarski pregled i nakon toga se pristupa izdvajaju matičnih ćelija.

- U današnje vreme, matične ćelije se prikupljaju u najvećem broju slučajeva iz periferne krvi, sama procedura je komforna za davaoca, traje par sati i vrlo je slična davanju krvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KIŠA JE PADALA NA KRSTOVDAN: Šta to znači po narodnim verovanjima