KOD HIRURGA ZBOG OZBILJNIH UPALA: Urastanje noktiju može da se reši stručnim pedikirom

V. N.

25. 08. 2022. u 09:50

URASLI nokti ((onychocryptosis, unguis incarnatus) je bolno stanje prsta u kome nokat svojom ivicom ulazi u okolno tkivo.

КОД ХИРУРГА ЗБОГ ОЗБИЉНИХ УПАЛА: Урастање ноктију може да се реши стручним педикиром

Foto Shutterstock

Urasli nokti nisu sitnica i to je veoma učestao problem. Nokat najčešće urasta bočno (i to češće lateralno nego medijalno), premda može urastati i proksimalno i distalno, ali takvi slučajevi su u praksi retki i često prate nega druga stanja. Najučestalije se javlja na palčevima stopala, međutim ovaj problem se može dogoditi na bilo kom prstu stopala ili šake.

Prema rečima hirurga, dr Dragana Gunjića, za blaže upale okolnog tkiva oko nokta, što podrazumeva blago crvenilo i otok, najčešće je dovoljan tretman kod dobro obučenog pedikira, koji će nokatnu ploču fizički da odvoji od okolnog upaljenog tkiva.

- Uz lokalni tretman mastima na bazi kortikosteroida, ovo može predstavljati rešenje problema. Tretman traje oko dve nedelje, ponekad i duže. Ukoliko to ne da očekivane rezultate, morate se obratiti hirurgu - kaže dr Gunjić. - Inicijalni "neuspeh" tretmana kod pedikira ne bih shvatio tragično, niti kao primenu pogrešnog terapijskog pristupa, ili nestručnost pedikira, već ovo samo znači da je upala bila većeg stepena i da je za dalje lečenje potrebna konsultacija hirurga.

Foto N. Skenderija

Kod ozbiljnijih upala koje se manifestuju gnojnim kolekcijama, najčešće je od starta potrebno hiruruško lečenje - parcijalno ili totalno uklanjanje nokatne ploče.

- Ovo ne znači da kao hirurg i sam ponekad ne primenjujem manje invazivne metode separacije nokatne ploče od okolnog tkiva- zaključuje naš sgovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KIŠA JE PADALA NA KRSTOVDAN: Šta to znači po narodnim verovanjima