KUPINA - SUPERHRANA: Voće za manjak gvožđa, čuva imunitet i zdrave kosti, a sadrži jedinstven antioksidans

V. N.

31. 07. 2022. u 14:50

KUPINA se smatra superhranom, jer obiluje moćnim antioksidansom - elagitaninom, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici.

КУПИНА - СУПЕРХРАНА: Воће за мањак гвожђа, чува имунитет и здраве кости, а садржи јединствен антиоксиданс

Foto Shutterstock

Ovaj antioksidans vrlo efikasno sprečava oštećenja ćelija, a samim tim ublažava posledice starenja organizma. Osim ove, kupine imaju i druge zdravstvene prednosti. Sveže kupine se preporučuju protiv anemije, a od pomoći u slučaju manjka gvožđa u krvi može da bude i kupinovo vino.

Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela. Osim gvožđa, ono sadrži i vitamine C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava i cirkulaciju. Zbog svih sastojaka koje sadrži, kupina je idealna za bolji rad, odnosno za jačanje imunog sistema. Tako se konzumiranjem ovog voća doprinosi zaštiti organizma od raznih infekcija i drugih bolesti.

Kupine su bogate i vitaminom C, a on pomaže u proizvodnji kolagena, koji čuva kožu, krvne sudove, hrskavicu, tetive i ligamente i čini ih zdravim. Vitamin C je takođe antioksidans koji može da blokira neka od oštećenja usled dejstva slobodnih radikala, koji se proizvode dok telo razlaže hranu. Takođe, ako želite da imate dobro varenje, jedite kupine, jer su one dobar izvor vlakana. Vlakna iz kupine su veoma bitne za normalno funkcionisanje digestivnog sistema, jer regulišu zatvor i održavaju digestivni sistem u idealnom stanju.

Foto Shutterstock

Magnezijum i kalcijum koji se nalaze u kupinama su veoma bitni za održavanje zdravlja kostiju. Magnezijum olakšava apsorpciju kalcijuma u organizmu, dok je kalcijum važan za jačanje kostiju.

ČAJ OD LISTA

OSUŠEN kupinov list se preporučuje kod akutnih proliva i za ispiranje kod upala sluzokože usne duplje. Usled stimulisanja lučenja insulina blago deluje i na sniženje nivoa šećera u krvi. Čaj se priprema tako što se kašika lista prelije sa šoljom ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Čaj procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)