ZNAČAJA HPV VAKCINE SVESNA TEK TREĆINA: Poražavajući rezultati istraživanja u Srbiji

I. Kovačić

13. 07. 2022. u 19:50

RAK grlića materice dijagnostikovan mi je kada sam imala 36 godina i prošla sam golgotu u lečenju.

ЗНАЧАЈА ХПВ ВАКЦИНЕ СВЕСНА ТЕК ТРЕЋИНА: Поражавајући резултати истраживања у Србији

Foto Shutterstock

Na sreću, sve se dobro završilo, mada i dalje patim od posledica zračenja i hemoterapije. Zato sam presrećna što je našoj deci danas dostupna vakcina protiv HP virusa - rekla je Violeta Ivković (65) iz Beograda koja je imala samo 36 godina kada joj je postavljena dijagnoza ovog karcinoma koji, između ostalih, uzrokuju HP virusi.

S obzirom na iskustvo ova Beograđanka nema dilemu da li bi njeni unuci trebalo da prime vakcinu protiv HPV infekcije, koja je o trošku osiguranja dostupna za dečake i devojčicama od devet do 19 godina, a osim raka grlića materice štiti i od raka penisa, vagine i anusa.

Za razliku od Violete, većina roditelja ima dilemu da li da vakciniše svoje dete HPV vakcinom, jer istraživanja pokazuju da je informisanost o humanom papiloma virusu (HPV) u Srbiji izrazito mala u poređenju sa evropskim zemljama. Samo 31 odsto naših građana zna da HPV može da izazove rak i kod muškaraca i kod žena, dok je u Evropi taj procenat mnogo veći i iznosi 67 odsto.

- Nemamo poverenje u vakcine, ali se i manje konsultujemo sa lekarima, pa se tako svega 12 odsto građana proaktivno obraća lekaru u vezi vakcinacije deteta protiv HPV, dok to čini čak tri puta više Evropljana - rekla je dr Mima fazlagić, ginekolog.

Violeta Ivković, Foto J. Simović

To je pokazalo istraživanje sprovedeno u našoj zemlji.

Doktorka Fazlagić napominje da je rak grlića materice četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu i godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja. Sa više od 1.300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod žena u Srbiji.

- U našoj zemlji se uočava da je veliki broj mladih zaraženo HPV virusom - kaže dr Fazlagić.

- Smatra se da je u svetu populacija od 17 do 23 godina zaražena više od 80 odsto ovim virusom. Kod nas je sigurno malo više, jer mladi ne koriste zaštitu. Ta masovna zaraženost HPV-om je uzrokovala da se rak grlića materice javlja u većem procentu.

Najalarmantnije je što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića materice kod žena oko 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je ovaj tip karcinoma bila bolest starijih žena.

Devetovalentna HPV vakcina od skoro je počela da se daje deci u domovima zdravlja širom Srbije.

Foto: Piksabej

- U protekle dve nedelje vakcinisali smo više od 180 dece, a među njima je bilo čak 40 dečaka - kaže dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije u domu zdravlja Čukarica.

- Prvi put smo dobili 100 doza za celu Čukaricu i to smo za tri dana potrošili. Za sada smo zadovoljni odzivom i interesovanjem roditelja. Imamo spisak roditelja koje ćemo pozvati kad stigne sledeći kontingent.

Nakon 15 godina vakcina se daje u tri doze, jer je imunogenost bolja kod mlađe dece i zato oni primaju jednu dozu manje. Takođe, ako je osoba već imala prvi seksualni kontakt treba da primi vakcinu, jer se nije sigurno susrela sa svih devet tipova virusa. Menstrualni ciklus nema veze sa davanjem vakcine, kao ni to da primanje vakcine ne isključuje jednog dana redovan odlazak ginekologu i korišćenje kontracepcije. Sama upotreba kondoma bez vakcine nije dovoljna, jer se HPV prenosi i putem kože pre nego što se kondom uopšte stavi, navela je dr Mitrović.

Doktorka mitrović je pojasnila i da je najbolje da dete sa 12 godina primi vakcinu, kao i da se ona može dati istovremeno sa vakcinom protiv difterije i tetanusa u sedmom razredu. Imunitet nakon vakcinacije traje sigurno 10 godina, ali nema indicija da nakon toga on opada.

Foto: AP

U Evropi razvijenija svest

STRUČNjACI u Srbiji saglasni su da su ljudi u Srbiji, ali i u Evropi, nakon kovida na isti način opterećeni novim informacijama o vakcinama.

- Važnost da dete bude vakcinisano protiv svih zaraznih bolesti za koje postoji cepivo, razume 71,8 odsto građana Srbije, dok je u Evropi ta svest daleko veća i iznosi 90 odsto - rekla je dr Mima fazlagić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)