SMIRUJE STOMAK I OTKLANJA BOL: Bagrem, lek iz prirode - pomaže kod respiratornih infekcija, dobar za jetru i bubrege

V. N.

18. 05. 2022. u 14:50

KAŠALj, grčevi, nakupljanje tečnosti u organizmu, zubobolja i drugi upalni procesi u ustima i stomaku efikasno mogu da se saniraju čajem od bagremovog cveta.

СМИРУЈЕ СТОМАК И ОТКЛАЊА БОЛ: Багрем, лек из природе - помаже код респираторних инфекција, добар за јетру и бубреге

Foto Shutterstock

Ovi medonosni izdanci lekoviti su i u slučaju reumatskih bolova, smanjuju povećano lučenje kiseline i pomažu usled gastritisa, gorušice, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Pored čaja od bagremovog cveta lekovit je i bagremov med. On se preporučuje kod smanjenog lučenja želudačne kiseline, poboljšava i reguliše apetit i smiruje iritirana creva. Bagremov med posebno se preporučuje deci koja imaju česte respiratorne infekcije. Može i da otkloni nesanicu, ublaži nervozu, povoljno utiče na funkciju jetre i bubrega, doprinosi ravnoteži minerala i vitamina u organizmu, jača imunitet, leči opstipaciju i reguliše probavu.

U narodnoj medicini upotrebljava se i bagremov list, jer mladi listovi sadrže niz supstanci snažnog antiseptičnog dejstva, pa se koriste prilikom virusnih prehlada i infekcija. Gorke supstance iz listova stimulišu lučenje žuči, i zato se listovi bagrema često upotrebljavaju u slučaju problema s varenjem.

Foto: Free Images Pixabay

I mlada, sušena kora bagrema ima terapijska svojstva usled niza stanja, ali njena upotreba se ipak ne savetuje "na svoju ruku", zbog više toksičnih sastojaka, koje, takođe sadrži i zreo list. Bezbedno je jedino ako se koriste preparati proverenih proizvođača, koji sadrže i supstance iz kore bagrema.

Čaj od cvetova

KAŠIČICU svežeg ilu suvog cveta bagrema preliti šoljom ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti dve šolje čaja dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!