KOMBINUJTE NAMIRNICE I SMRŠAJTE: Za 90 dana izgubićete 15 kilograma, bez velikih odricanja i gladovanja

V. N.

27. 04. 2022. u 09:50

ZVUČI neverovatno, ali istina je da postoji režim ishrane po kome ne morate da vodite računa o količini hrane koju pojedete, a pri tome gubite kilograme. S obzirom na to da je reč o nečemu sasvim suprotnom od bilo koje druge dijete, ovaj način kreiranja trpeze nazvan je "ne dijeta" po engleskoj reči undiet, pa je često nazivaju i "un dijeta".

КОМБИНУЈТЕ НАМИРНИЦЕ И СМРШАЈТЕ: За 90 дана изгубићете 15 килограма, без великих одрицања и гладовања

Foto Shutterstock

Un dijeta uvek započinje proteinskim danom, zatim sledi skrobni, ugljenohidratni i voćni. Ovi dani se smenjuju uvek po istom ritmu i redosled bi trebalo striktno da se poštuje. Pri tome, kada se kaže da se svaki dan jede određeni tip namirnice, to ne znači da se jedu isključivo proteini ceo dan i baš ništa drugo. Na njima se zasnivaju obroci, ali se kombinuju i drugi sastojci, kao što su manje količine ugljenih hidrata iz integralnog hleba ili salata.

Ukoliko se odlučite za ovaj režim ishrane trebalo bi da poštujete još nekoliko pravila. Prvo je da svaki dan započnete voćnim doručkom, zatim da ne jedete posle 20 časova uveče, a između obroka treba da prođe najmanje dva sata. Ručak i večera su vrlo često isti, samo vam za večeru treba duplo manja količina hrane ili su izbačene neke namirnice koje ste jeli za ručak. Obavezno pijte dva litra vode dnevno. Dozvoljeno je unošenje i drugih tečnosti, recimo čaja, kafe ili limunade, ali bez dodatog šećera. Takođe, hrana koju jedete se ne prži, već isključivo bari, kuva ili peče.

Foto Pixabay

Ovog načina ishrane trebalo bi da se pridržavate 90 dana, a za to vreme možete da izgubite do 15 kilograma.

Proteinski dan

Ručak: supa bez rezanaca, 250 g mesa (najbolje neka nemasna varijanta kao što su pileće grudi) komad integralnog hleba, salata od svežih namirnica u neograničenim količinima. U proteine spadaju i mleko i jaja, pa možete ubaciti i njih u kombinaciju ukoliko niste ljubitelj mesa ili ste vegetarijanac. U tom slučaju, ručak može biti tri kuvana jaja umesto mesa.

Večera: kada je proteinski dan "un dijete" na redu, onda ovde nema mnogo razmišljanja i kreativnosti u biranju obroka. Ono što ste jeli za ručak, pojedite za večeru, ali u duplo manjoj količini. U ovom slučaju izbacite supu, a poželjno je da izbacite i hleb.

Foto: Free Images Pixabay

Skrobni dan

Ručak: možete spremiti krompir, pirinač, pasulj, spanać, brokoli, šargarepu... Važno je da to skuvate i posolite i nikako ne pržite. I uz ovo možete jesti svežu salatu u neograničenim količinama pa to iskoristite da se dobro zasitite. Iako prženje nije dozvoljeno, možete na nekoliko kapi maslinovog ulja u dobrom teflonskom tiganju da izdinstate luk i dodate druge sastojke, te tako dobijete na ukusu hrane.

Večera: isto što i za ručak, ali upola manja količina.

Ugljenohidratni dan

Ručak: špageti sa sosom od paradajza ili vegetarijanska pica sa kečapom, kao i vegetarijanske lazanje ili knedle sa nekom vegetarijanskom varijantom sosa. Paradajz je odličan izbor za podsticanje procesa mršavljenja. Testenine možete da iskombinujete i sa malo drugog dinstanog povrća. Recimo, na malo ulja propržite sitno iseckani crni luk i kupus, i dodajte so i biber po želji. U to umešajte skuvane makarone.

Večera: prilika da zasladite dan. Prethodnih dana večera je bila ista kao i ručak. Ovde možete uneti izmene i za večeru pojesti slatkiš. Možete pojesti dva tanja parčeta torte, tri do četiri kolača ili tri kugle sladoleda. Ovde je važno da sve to začinite i jednim redom crne čokolade koja ima svoju ulogu u očuvanju zdravlja.

Foto: Free Images Pixabay

Voćni dan

Uživajte u voću po izboru, ali vodite računa da razmak između obroka bude najmanje dva sata. To je veliki izazov, jer voće ne drži sitost. Nakon što ste završili sa voćnim danom, počinjete iz početka - sa proteinskim danom.

Foto Shutterstock

Neutralne namirnice

Pojedinu hranu možete da jedete bez obzira na to koji je dan ove dijete. To su one koje zovemo neutralnim namirnicama. Mada deluje da ih je malo, zapravo ih možete naći u većem broju. Među njih se ubrajaju krastavac, zelje, spanać, blitva, paradajz, pečurke, tikvice.

Foto: Free Images Pixabay

BONUS VIDEO - Recept za uštipke od spelte: Gotovi su za jedan minut

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024