ANALIZE POSLE KOVIDA: Doktorka Dragica Stepić o proveravanju d- dimera nakon korona virusa

V. N.

17. 01. 2022. u 11:11

KORONA virus nam je svakako skrenuo pažnju na određene parametre oko kojih ranije nismo brinuli. D- dimer je jedan od njih, i veoma važan za stanje organizma. Doktorka Dragica Stešić, hirurg, odgovara na pitanje da li bi trebalo proveravati D- dimer posle preležanog kovida.

АНАЛИЗЕ ПОСЛЕ КОВИДА: Докторка Драгица Степић о проверавању д- димера након корона вируса

Foto Arhiva

 - Potpuno je besmisleno raditi D-dimer preventivno, jer njegova vrednost govori za rizik samo u tom trenutku i ne daje nikakvu garanciju da se osoba u budućnosti neće razboleti i neće razviti trombozu, što mnogi očekuju radeći test. Osim toga, povišen D-dimer nije specifičan samo za trombozu vena ili arterija. On samo ukazuje na to da se negde u telu dešava abnormalno stvaranje i razgradnja fibrina, a to može da se desi i u infekcijama, sistemskim bolestima vezivnog tkiva i brojnim drugim stanjima i bolestima - objašnjava doktorka Dragica Stešić. 

 - Lekar je taj koji uz postojeću kliničku sliku i prisutne odavno poznate faktore rizika zna da proceni za savakog pacijenta konkretno da li je pod povećanim rizikom za pojavu tromboze, te će blagovremeno takve pacijente uputiti ne samo na određivanje D- dimera, nego i na ispitivanja koja će pokazati mnogo preciznije ne samo da li tromboza postoji, dodaje doktorka. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)