POSLE POSTA SMANJITE PORCIJE: Evo kako da izbegnete različite stomačne i druge zdravstvene tegobe

I. K

08. 01. 2022. u 09:08

POSLE posta postepeno bi se trebalo vratiti na uobičajen režim ishrane, sa malim porcijama mrsne hrane. U suprotnom rizikujete stomačne i brojne druge zdravstvene probleme.

ПОСЛЕ ПОСТА СМАЊИТЕ ПОРЦИЈЕ: Ево како да избегнете различите стомачне и друге здравствене тегобе

Foto Shutterstock

Strukovni nutricionista, dijetetičar Jasmina Ristivojević, kaže da to posebno važi za one koji su postili svih 40 dana, a poslednju nedelju pripremali obroke samo na vodi:

- Oni koji poste samo prvu i poslednju nedelju posta mogu normalno da se vrate uobičajenom načinu ishrane. Ali, oni koji su postili ceo post trebalo bi da malo smanje unos mrsne hrane.

Oprez je potreban jer, kako naša sagovornica kaže, tradicionalna praznična trpeza je vrlo kalorična, jela su dugotrajno termički obrađena i sa velikom količinom dodate masti, soli, i klasične zaprške. Na taj način se unose veće količine masti od fizioloških potreba, a zanemaruje se voće i povrće, začinsko bilje, kao i riba i maslinovo ulje.

Nutricionistkinja Ristivojević kaže i da je čoveku potrebno vrlo malo mesa za pravilnu, uravnoteženu ishranu:

- Dnevne potrebe za mesom se razlikuju od osobe do osobe. U zavisnosti od toga kojim se poslom bavi i koje je visine i telesne težine, taj dnevni unos se kreće između 100 i 300 grama. Prosečna osoba bi trebalo da pojede najviše oko 240 g mesa dnevno.

Iako post praktikuju vernici, on može povoljno da deluje i na zdravlje onih koji nisu religiozni.

- S obzirom na to da našu današnju ishranu karakterišu preobilni i nepravilno izbalansirani obroci sa previše masnoće, crvenog mesa, hleba, a malo mlečnih proizvoda, povrća i voća, post je više nego poželjan - kaže Jasmina Ristivojević. - On ponekad može da bude pravi lek za preobilnu ishranu, jer može da nauči čoveka da i psihički i fizički bude umeren u konzumiranju hrane. U suprotnom samo može da raste broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti,ateroskleroze i šećerne bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a