DA LI JE PRVI PACIJENT ZAISTA IZLEČEN: Evo kako je tekao proces potpunog oporavka Brajana Šeltona koji je patio od dijabetesa

V. N.

12. 12. 2021. u 11:11

KONTROLU nad životom Brajana Šeltona imao je dijabetes tipa 1, međutim, nakon što se podvrgnuo tretmanu infuzije ćelija uzgajenih iz matičnih ćelija - njegovo telo je bilo u stanju samostalno da kontroliše šećer, zbog čega se smatra prvim izlečenim od ove bolesti, piše "Njujork tajms".

ДА ЛИ ЈЕ ПРВИ ПАЦИЈЕНТ ЗАИСТА ИЗЛЕЧЕН: Ево како је текао процес потпуног опоравка Брајана Шелтона који је патио од дијабетеса

Foto Shutterstock

Kada bi mu šećer u krvi naglo pao, izgubio bi svest bez upozorenja. Zabio bi se motociklom u zid, onesvestio se u dvorištu kupca dok je dostavljao poštu, a nakon tih epizoda, njegov nadređeni mu je rekao da se penzioniše, posle četvrt veka rada u poštanskoj službi. Imao je 57 godina.

Njegova bivša supruga Sindi Šelton odvela ga je u svoj dom jer se bojala da ga ostavi samog ceo dan.

Početkom ove godine videla je poziv za ljude sa dijabetesom tipa 1 da učestvuju u kliničkom ispitivanju kompanije Vertex Pharmaceuticals. Kompanija je testirala tretman koji je decenijama razvijao naučnik koji se zakleo da će pronaći lek nakon što je njegov sin, a potom i kćerka tinejdžerka, dobili ovu razornu bolest.

Šelton je bio prvi pacijent koji je 29. juna ove gdodine dobio infuziju ćelija, uzgajenih iz matičnih ćelija. One podsećaju na ćelije pankreasa koje proizvode insulin, a one su prvobitno nedostajale njegovom telu.

Sada, nakon tretmana, njegovo telo automatski kontroliše nivo insulina i šećera u krvi.

Šelton, koji sada ima 64 godine, mogao bi da bude prva osoba izlečena od bolesti novim tretmanom za koji se stručnjaci nadaju da će pomoći milionima onih koji pate od dijabetesa tipa 1.

Stručnjaci za dijabetes bili su zapanjeni, ali su pozvali na oprez jer se ispitivanje tretmana nastavlja i trajaće pet godina, a uključuje 17 osoba s teškim slučajevima dijabetesa tipa 1. Tretman nije namenjen za lečenje češćeg dijabetesa tipa 2.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024