DR MIRJANA MITROVIĆ O PROTEINU UPALE: Kada se radi analiza CRP i kako se tumači?

V. N.

30. 10. 2021. u 13:24

KAKO je korona prisutn au našim životima već dugo, navikli smo da slušamo i tumačimo nalaze drugih u našoj okolini. CRP je obavezan parametar koji se proverava u slučaju simptoma koji ukazuju na korona virus. Doktorka Mirjana Mitrović hematolog otkriva kada se radi analiza CRP-a i kako se tumači.

ДР МИРЈАНА МИТРОВИЋ О ПРОТЕИНУ УПАЛЕ: Када се ради анализа ЦРП и како се тумачи?

Foto Tanjug

 - C reaktivni protein ili CRP je protein koji se u organizmu stvara u slučaju upale. Najčešće je povišen kod bakterijsih infekcija, maligniteta, zapaljenskih bolesti kao što su reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, ulcerozni kolitis, Kronova bolest ali i posle povreda i operacija, istakla je doktorka.

 - Takođe, može da bude povišen u trudnoći, kao i u slučaju povišenih masnoća u krvi, kod pušača i gojaznih osoba. Lekar će tražiti ovu analizu da bi utvrdio da li postoji upala. Analiza se takođe koristi u praćenju postoperativnog toka kao i lečenju infekcija. Kod bolesnika sa kovidom 19 povišen CRP ukazuje da je potrebna antibiotska terapija, a veoma visoke vrednosti da je potrebno bolničko lečenje. Normalne vrednosti CRP se najčešće kreću do 5 mg/L. Blago povišene od 10 do 50 mg/L prisutne su kod blagih zapaljenja i virusnih infekcija, maligniteta, pušača i gojaznih osoba. Znatno povišene vrednosti od 50 do 200 mg/L se sreću kod bakterijskih infecija, a veoma visoke iznad 200 mg/L su znak sepse ili teške traume, objašnjava doktorka Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati